Telefon: 0775 583 537
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Cancerul de prostată este în creştere!

Cancerul de prostată este în creştere!

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL
Cancerul de prostată este în creştere, este cel mai frecvent tip de cancer şi este a treia cea mai comună cauză de deces la bărbaţi în Europa, având consecinţe importante pentru sistemele de sănătate.

Cu toate că vârsta medie pentru diagnosticul de cancer de prostată este de 69 de ani, există o concepţie greşită prin faptul că acesta este o boală care nu pune în pericol viaţa bărbaţilor de vârstă medie. Astăzi, peste 10% din diagnosticele noi din Statele Unite sunt prezente la bărbaţii tineri cu vârste mai mici sau egale de 55 de ani. În prezent, în Europa, 1 din 7 bărbaţi va dezvolta cancerul de prostată înainte de vârsta de 85 de ani.

Cancerul de prostată este o tumoare malignă la nivelul prostatei şi cel mai des se dezvoltă lent şi nu provoacă nici un simptom. În cele mai multe cazuri, simptome precum probleme la urinat sunt cauzate de o infecţie sau de hiperplaxia benignă de prostată ce reprezintă o marire non-canceroasă a prostatei.

Simptomele cancerului de prostată avansat includ: debutul rapid al simptomelor locale sau dureri de şold, spate, piept, picioare de la cancerul care s-a extins la oase şi prezenţa sangelui în spermă.

O dietă scăzută în grăsimi animale şi bogată în fructe, cereale şi legume – în special soia cu conţinut de izoflavone, un grup de compuşi fenolici care sunt consideraţi a fi bioactivi – poate contribui la un risc scăzut al cancerului de prostată.

Teste de diagnosticare

Testul PSA este un test care măsoară cantitatea de antigen specific prostatic în sânge, iar valorile acestuia pot fi folosite pentru a estima riscul de apariţie a cancerului de prostată la bărbaţi. Alte investigaţii pentru determinarea afecţiunilor prostatei sunt examenul digital rectal (tuşeul rectal) şi ultrasonografia transrectală, aceasta din urmă fiind cea mai frecvent folosită.

O biopsie a prostatei este indicată atunci când valorile de PSA sunt prea mari, dacă există un rezultat suspect al examenului digital rectal sau o creştere rapidă a valorii de PSA. Biopsia prostatei este singurul test care poate confirma diagnosticul de cancer de prostată.

Cum poate fi tratat cancerul de prostată?

Prostactonemia radicală – o intervenţie chirurgicală în care prostata şi veziculele seminale sunt eliminate.

Terapia de privare androgenică – prin folosirea unei mari varietăţi de medicamente disponibile, tratamentul constând cel mai adesea în:
-terapie continuă cu agonişti sau antagonişti ai hormonului eliberator de gonatroponină (GnRH) – tratament injectabil
-blocada androgenică maximală: combinarea de hormon eliberator de gonatroponină cu antiandrogeni – administrare orală
-terapie prin deprivare androgenică intermitentă

Rolul Asociaţie Europene de Urologie

Îndrumările actualizate ale Asociaţiei Europene de Urologie recomandă depistarea precoce a cancerului de prostată, şi anume:

 • Depistarea precoce reduce mortalitatea asociată cu cancerul de prostată (în combinaţie cu tratamentul indicat);
 • Depistarea precoce reduce riscul de a fi diagnosticat sau de a dezvolta cancer de prostată avansat sau metastatic;
 • Screeningul pentru testul PSA ar trebui făcut de toţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani pentru a iniţia abordarea de monitorizare în funcţie de risc, cu scopul de a reduce cancerul de prostată – asociat cu mortalitatea şi dezvoltarea bolii avansate sau metastatice;
 • Intervalul efectuării screeningului ar trebui să fie la fiecare 2 sau 4 ani dacă valoarea PSA a pacientului este mai mare de 1ng/ml la vârsta de 45-59 de ani, şi la fiecare 8 ani daca valoarea PSA este mai mică sau egală cu 1ng/ml;
 • Screeningul de PSA ar trebui făcut de bărbaţii cu o speranţă de viaţă de 10 ani sau mai mulţi, independent de vârsta lor cronologică;
 • Utilizarea instrumentelor multivariate de predicţie a riscului trebuie integrată în procedurile de luare a deciziilor pentru a îmbunătăţi acurateţea screeningului PSA şi pentru a preveni supra-diagnosticarea şi supra-tratamentul.

Recomandări actuale ale Asociaţiei Europene de Urologie:

 • Bărbaţii să nu efectueze testul PSA fără consilierea cu privire la potenţialele riscuri şi beneficii;
 • Oferirea unei strategii de risc individualizată pentru depistarea precoce;
 • Testarea timpurie de PSA  la bărbaţii cu risc crescut de a avea cancer de prostată şi care au:
  • vârsta peste 50 ani;
  • vârsta peste 45 de ani şi au avut cazuri în familie de cancer de prostată;
  • PSA mai mare de 1 ng/mL la vârsta de 40 de ani;
  • PSA mai mare de 2 ng/mL la vârsta de 60 de ani;
 • Oferirea unei strategii bazată pe nivelul iniţial de PSA cu intervale de urmărire de 2 ani pentru cei iniţial expuşi riscului şi care prezintă PSA mai mare de 1ng/ml la vârsta de 40 de ani şi PSA mai mare de 2 ng/ml la vârsta de 60 de ani;
 • Amânarea urmăririi de până la 8 ani la cei care nu prezintă risc de cancer de prostata.

La Elit Medical puteţi beneficia de investigaţii urologice constând în consultaţie de specialitate, ecografie a aparatului urinar şi analize de laborator specifice.

Fie că preveniţi sau trataţi o boală, specialiştii nostri vă stau mereu la dispoziţie. Nu ezitaţi să ne contactaţi!

Sursa: EAU (European Association of Urology) – White Paper Prostate Cancer

 

Articol publicat la data de 17.05.2018