Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Cancerul de prostata este in crestere !

Cancerul de prostata este in crestere !

SFATURI MEDICALE
Cancerul de prostata este in crestere reprezentand cel mai frecvent tip de cancer si este a treia cea mai comuna cauza de deces la barbati in Europa, avand consecinte importante pentru sistemele de sanatate.

Cu toate ca varsta medie pentru diagnosticul de cancer de prostata este de 69 de ani, exista o conceptie gresita prin faptul ca acesta este o boala care nu pune in pericol viata barbatilor de varsta medie. Astazi, peste 10% din diagnosticele noi din Statele Unite sunt prezente la barbatii tineri cu varste mai mici sau egale de 55 de ani. In prezent, in Europa, 1 din 7 barbati va dezvolta cancerul de prostata inainte de varsta de 85 de ani.

 

 

Cancerul de prostata este o tumoare maligna la nivelul prostatei si cel mai des se dezvolta lent si nu provoaca nici un simptom. In cele mai multe cazuri, simptome precum probleme la urinat sunt cauzate de o infectie sau de hiperplaxia benigna de prostata ce reprezinta o marire non-canceroasa a prostatei.

Simptomele cancerului de prostata avansat includ: debutul rapid al simptomelor locale sau dureri de sold, spate, piept, picioare de la cancerul care s-a extins la oase si prezenta sangelui in sperma.

O dieta scazuta in grasimi animale si bogata in fructe, cereale si legume – in special soia cu continut de izoflavone, un grup de compusi fenolici care sunt considerati a fi bioactivi – poate contribui la un risc scazut al cancerului de prostata.

 

Teste de diagnosticare

 

 

Testul PSA este un test care masoara cantitatea de antigen specific prostatic in sange, iar valorile acestuia pot fi folosite pentru a estima riscul de aparitie a cancerului de prostata la barbati.  Alte investigatii pentru determinarea afectiunilor prostatei sunt examenul digital rectal (tuseul rectal) si ultrasonografia transrectala, aceasta din urma fiind cea mai frecvent folosita.

O biopsie a prostatei este indicată atunci când valorile de PSA sunt prea mari, daca exista un rezultat suspect al examenului digital rectal sau o crestere rapida a valorii de PSA. Biopsia prostatei este singurul test care poate confirma diagnosticul de cancer de prostata.

 

Cum poate fi tratat cancerul de prostata?

 

 •   Prostactonemia radicala – o interventie chirurgicala in care prostata si veziculele seminale sunt eliminate.

 

 •  Terapia de privare androgenica – prin folosirea unei mari varietati de medicamente disponibile, tratamentul constand cel mai adesea in:

 

 •  Terapie continua cu agonisti sau antagonisti ai hormonului eliberator de gonatroponină (GnRH) – tratament injectabil

 

 • Blocada androgenica maximala: combinarea de hormon eliberator de gonatroponina cu antiandrogeni – administrare orala

 

 • Terapie prin deprivare androgenica intermitenta

 

 

Rolul Asociatiei  Europene de Urologie

 

 

Indrumarile actualizate ale Asociatiei Europene de Urologie recomanda depistarea precoce a cancerului de prostata, si anume:

 

 • Depistarea precoce reduce mortalitatea asociata cu cancerul de prostata (in combinatie cu tratamentul indicat);
 • Depistarea precoce reduce riscul de a fi diagnosticat sau de a dezvolta cancer de prostata avansat sau metastatic;
 • Screeningul pentru testul PSA ar trebui facut de toti barbatii cu varsta cuprinsa intre 40 si 45 de ani pentru a initia abordarea de monitorizare in functie de risc, cu scopul de a reduce cancerul de prostata – asociat cu mortalitatea si dezvoltarea bolii avansate sau metastatice;
 • Intervalul efectuarii screeningului ar trebui sa fie la fiecare 2 sau 4 ani daca valoarea PSA a pacientului este mai mare de 1ng/ml la varsta de 45-59 de ani, si la fiecare 8 ani daca valoarea PSA este mai mica sau egala cu 1ng/ml;
 • Screeningul de PSA ar trebui facut de bărbatii cu o speranta de viata de 10 ani sau mai multi, independent de varsta lor cronologica;
 • Utilizarea instrumentelor multivariate de predictie a riscului trebuie integrata in procedurile de luare a deciziilor pentru a imbunatati acuratetea screeningului PSA si pentru a preveni supra-diagnosticarea si supra-tratamentul.

 

Recomandari actuale ale Asociatiei Europene de Urologie:

 

 • Barbatii sa nu efectueze testul PSA fara consilierea cu privire la potentialele riscuri si beneficii;
 • Oferirea unei strategii de risc individualizata pentru depistarea precoce;
 • Testarea timpurie de PSA la barbatii cu risc crescut de a avea cancer de prostata si care au:
  • varsta peste 50 ani;
  • varsta peste 45 de ani si au avut cazuri in familie de cancer de prostata;
  • PSA mai mare de 1 ng/mL la varsta de 40 de ani;
  • PSA mai mare de 2 ng/mL la varsta de 60 de ani;
 • Oferirea unei strategii bazată pe nivelul iniţial de PSA cu intervale de urmărire de 2 ani pentru cei initial expusi riscului si care prezinta PSA mai mare de 1ng/ml la varsta de 40 de ani si PSA mai mare de 2 ng/ml la varsta de 60 de ani;
 • Amanarea urmaririi de pana la 8 ani la cei care nu prezinta risc de cancer de prostata.

 

 

La Elit Medical puteti beneficia de investigatii urologice constand in consultatie de specialitate, ecografie a aparatului urinar si analize de laborator specifice.

Fie ca preveniti sau tratati o boala, specialistii nostri va stau mereu la dispozitie. Nu ezitati sa ne contactati!

 

 

 

Sursa: EAU (European Association of Urology) – White Paper Prostate Cancer

 

Articol publicat la data de 17.05.2018