Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Care sunt substantele sau produsele care pot cauza alergii sau intolerante alimentare?

Care sunt substantele sau produsele care pot cauza alergii sau intolerante alimentare?

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

 

 

 

Care sunt substantele sau produsele care pot cauza alergii sau intolerante alimentare?

 

 

Alergiile alimentare reprezinta reactii exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar.

 

Spre deosebire de intolorenta la un aliment sau de intoxicatia alimentara, alergiile implica o reactie a sistemului imunitar. In acest caz, organismul reactioneaza la ingestia unui aliment (alergen), declansand o serie de mecanisme de aparare.

 

Substantele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare sunt:

 

1. Cereale care contin gluten: grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau dur sau hibrizi ai acestora si produse derivate, exceptand:

a) siropurile de glucoza obținute din grau, inclusiv dextroza;

b) maltodextrine obtinute din grau;

c) siropurile de glucoza obtinute din orz;

d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola.

 

2. Crustacee si produse derivate;

 

3. Oua si produse derivate;

 

4. Peste si produse derivate, exceptand:

a) gelatina de peste folosita ca substanta suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;

b) gelatina de peste sau ihtiocolul folosit(a) la limpezirea berii sau a vinului.

 

5. Arahide si produse derivate;

 

6. Soia si produse derivate, exceptand:

a) uleiul si grasimea de soia rafinate complet;

b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia;

c) fitosterolii si esterii de fitosterol derivati din uleiuri vegetale, obtinuti din soia;

d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obtinuti din soia.

 

7. Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptand:

a) zerul utilizat pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola;

b) lactitolul.

 

8. Fructe cu coaja lemnoasa: migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum si produse derivate, exceptand fructele cu coaja utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola.

 

9. Telina si produse derivate;

 

10.Mustarul si produse derivate;

 

11.Seminte de susan si produse derivate;

 

12.Dioxidul de sulf si sulfitii in concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru in echivalent SO2 total care trebuie calculati pentru produsele gata pentru consum.

 

13.Lupin si produse derivate;

 

14.Moluste si produse derivate.

 

La aceasta lista se adauga produsele obtinute din cele de mai sus, in masura in care procesul la care sunt supuse nu e probabil a creste nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de baza din care au fost obtinute.

 

Sursa text: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

 

 

 

Articol publicat la data de: 08- 05- 2019