Skip to main content

 

Care sunt substantele sau produsele care pot cauza alergii sau intolerante alimentare?

Alergiile alimentare reprezinta reactii exagerate ale sistemului imunitar, ca urmare a ingestiei unui aliment sau aditiv alimentar.

Spre deosebire de intolorenta la un aliment sau de intoxicatia alimentara, alergiile implica o reactie a sistemului imunitar. In acest caz, organismul reactioneaza la ingestia unui aliment (alergen), declansand o serie de mecanisme de aparare.

Substantele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranțe alimentare sunt:

1. Cereale care contin gluten: grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau dur sau hibrizi ai acestora si produse derivate, exceptand:

a) siropurile de glucoza obținute din grau, inclusiv dextroza;

b) maltodextrine obtinute din grau;

c) siropurile de glucoza obtinute din orz;

d) cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola.

2. Crustacee si produse derivate;

3. Oua si produse derivate;

4. Peste si produse derivate, exceptand:

a) gelatina de peste folosita ca substanta suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;

b) gelatina de peste sau ihtiocolul folosit(a) la limpezirea berii sau a vinului.

5. Arahide si produse derivate;

6. Soia si produse derivate, exceptand:

a) uleiul si grasimea de soia rafinate complet;

b) amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia;

c) fitosterolii si esterii de fitosterol derivati din uleiuri vegetale, obtinuti din soia;

d) esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obtinuti din soia.

7. Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptand:

a) zerul utilizat pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola;

b) lactitolul.

8. Fructe cu coaja lemnoasa: migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum si produse derivate, exceptand fructele cu coaja utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricola.

9. Telina si produse derivate;

10.Mustarul si produse derivate;

11.Seminte de susan si produse derivate;

12.Dioxidul de sulf si sulfitii in concentratii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru in echivalent SO2 total care trebuie calculati pentru produsele gata pentru consum.

13.Lupin si produse derivate;

14.Moluste si produse derivate.

La aceasta lista se adauga produsele obtinute din cele de mai sus, in masura in care procesul la care sunt supuse nu e probabil a creste nivelul de alergenicitate estimat de autoritate pentru produsul de baza din care au fost obtinute.

 

Sursa text: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor

 

 

 

Articol publicat la data de: 08- 05- 2019

 

Lasă un comentariu