Skip to main content

Noul coronavirus se raspandeste cel mai frecvent de la persoana la persoana, dar se poate transmite si prin intermediul suprafetelor contaminate, atunci cand o persoana atinge cu mana suprafetele contaminate si isi duce ulterior mana la nas, gura sau ochi. Din aceasta cauza, pentru limitarea raspandirii, se recoamnda ca suprafetele sa fie dezinfectate corect, utilizand produse capabile sa distruga coronavirusul de pe aceste suprafete.

Se pare ca noul coronavirus, care s-a raspandit rapid in întreaga lume, este capabil sa supravietuiasca pe suprafete, departe de celulele vii de care are nevoie pentru a se reproduce, pana la 72 de ore. Rezistenta acestuia depinde de tipul de suprafata.

Conform unui studiu, coronavirusul rezista pe suprafetele de plastic pana la 3 zile, iar pe cele metalice pentru o perioada mai scurta.

Rinovirusurile, care provoaca raceli comune, pot supravietui pe pielea umana ore intregi, motiv pentru care strangerea mainilor cu cineva afectat de o raceala este o modalitate de a contacta virusul.

Virusurile gripei raman infectioase pana la 48 de ore de la aterizarea lor pe suprafete neporoase, cum ar fi otelul inoxidabil sau plastic, de exemplu plasticul de la tastaturile computerului.

Un studiu din 2011 a descoperit ca virusul gripal H1N1, care a cauzat pandemia din 2009, poate rezista pe sticla, otel inoxidabil, plastic si aluminiu pana la 48 de ore, dar in majoritatea cazurilor a disparut dupa 9 ore.

Atat virusii reci, cat si gripa, supravietuiesc pentru perioade mult mai scurte pe suprafete poroase, cum ar fi panza, hartie sau tesut, pana la 4 ore.

Virusurile acoperite de invelis exterior de natura proteica numit pericapsida sau anvelopa virala, nu supravietuiesc prea mult in afara unei celule vii. Pe suprafete, lumina, caldura și uscaciunea din jur descompun acest invelis, ucigand virusul.

Suprafetele poroase indeparteaza umezeala de virusii care aterizeaza pe ele, accelerand distrugerea invelisului. Majoritatea rinovirusurilor au astfel de anvelope virale, la fel si unele virusuri gripale. Norovirusul nu prezinta o astfel de anvelopa virala, ceea ce ii permite sa reziste mai mult in mediu.

Potrivit unui studiu publicat in New England Journal of Medicine, pe material plastic, dupa 8 ore, doar 10% din particulele virusului s-au gasit pe această suprafata, dar virusul a devenit nedetectabil după 72 de ore. Pe otel inoxidabil, procentajele au inceput sa scada dupa doar 4 ore, devenind nedetectabil după aproximativ 48 de ore. Pe cupru si carton, virusul a fost nedetectabil dupa 8 ore respectiv 48 de ore.

Cu cat sunt mai putine particule de virus pe o suprafata, cu atat sunt mai mici sansele ca cineva care atinge acea suprafata sa se infecteze.

“Pentru a se infecta, oamenii trebuie sa contacteze virusul imediat ce acesta ajunge pe anumite suprafete. Infectarea nu se intampla prin piele, ci prin atingerea mainilor infectate duse la nas, ochi si gura, unde intra in corp prin membranele mucusului”,  a spus Ross McKinney, director stiintific al Asociatiei Americane a Colegiilor Medicale.

Deoarece virusul care provoaca boala Covid-19, la fel ca si alti microbi este atat de rezistent, spalatul pe maini imediat dupa atingerea suprafetelor pe care cineva infectat ar fi putut sa le atinga, este prima linie de aparare impotriva acestui nou si foarte periculos virus.

Sursa text: StatNews.com

 

 

Articol publicat la data de 23- 04- 2020

Lasă un comentariu