Skip to main content

Ce alimente ne ajuta în constipația cronică?

Dieta bogată în fibre alimentare crește volumul bolului fecal și reduce timpul tranzitului intestinal determinând normalizarea frecvenței scaunelor la persoanele care suferă de constipație cronica.

Fibrele alimentare sunt principii nutritive de natură vegetală, nedigerabile și neabsorbabile, în totalitate, prin mucoasa intestinală.

Fibrele se găsesc într-o varitate mare de alimente: fructe (precum mere, pere, citrice, piersici, fructe de pădure, ananas, prune uscate, struguri), legume (fasole verde, varză, broccoli, salată verde, conopidă, morcovi, roșii, dovlecel, castraveți, spanac), leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte), cereale integrale (pâine neagră, tărâțe, germeni de grau, cereale pentru micul-dejun, orez brun), migdale, alune, nuci, semințe. Sorbitolul și fructoză prezente în alimente precum mere, pere, piersici, nectarine, caise, cireșe, struguri, stafide, nuci au de asemenea un rol benefic în constipație.

Necesarul de fibre este de 20-35 g/zi, recomandându-se ca dieta să includă 5-7 porții de fructe și de legume (1 porție = 1 ceașcă legume cu frunze precum salată verde, ½ ceașcă pentru alte legume, ½ ceașcă suc de legume, 1 fruct mediu precum mar, para, piersica cam de mărimea pumnului, ¼ ceașcă fructe uscate, ¼ ceașcă suc de fructe), zilnic, la care se adaugă cereale integrale. Se recomandă ca asigurarea aportului de fibre alimentare să se facă din surse cât mai variate.

Aportul crescut de fibre poate duce la balonare, problemă care poate fi evitată prin creșterea treptată a aportului de fibre în funcție de toleranță și eficacitate.

Fibrele alimentare prezintă și alte beneficii precum scăderea colesterolului “rău” (LDL-colesterol), atenuarea creșterii glicemiei după masă, scăderea riscului de boală cardiovasculară și diabet zaharat tip 2, menținerea florei bacteriene intestinale normale, detoxifiere, scăderea riscului de cancer colonic.

Alte măsuri utile în constipația cronică sunt hidratarea adecvată și evitarea sedentarismului.

Când constipația se asociază cu anemie, scădere în greutate, dureri abdominale sau dacă instalarea constipației este recentă se recomandă evaluare gastroenterologică.

 

 

 

Sursă text: Dr. Spanu Irina – Medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

 

 

 

 

 

Articol publicat la data de: 05-04-2019

Lasă un comentariu

CHESTIONAR COVID 19