Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Ce mancam in perioada sarcinii si ce alimente trebuie evitate?

Ce mancam in perioada sarcinii si ce alimente trebuie evitate?

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

 

 

Unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la dezvoltarea unui bebelus sănătos este alimentatia mamei in perioada sarcinii. Ce mancam si ce e bine sa evitam in aceasta perioada?

 

Ce alimente trebuie evitate in sarcina?

 

    Un aspect foarte important in perioada gravidiei este alimentatia, o alimentatie incorecta putand afecta sarcina si putand avea efecte pe termen lung asupra sanatatii copilului. In aceasta perioada este recomandata o dieta echilibrata, incluzand fructe, legume, lactate, cereale integrale, surse variate de proteine (carne, peste, oua, fasole, mazare, nuci, seminte), cu respectarea riguroasa a normelor de igiena la manevrarea alimentelor.

 

    Exista insa unele alimente ce trebuie evitate in sarcina, datorita potentialelor efecte toxice pe care le pot avea:

 

  • carnea cruda sau gatita in sange, mezelurile pe baza de carne cruda
  • consumul crescut de ficat sau produse derivate din ficat, consumul de suplimente cu ulei de peste imbogatit cu vitamina A, excesul de vitamina A putand avea efecte nocive asupra fatului
  • pestii care ar putea avea un continut crescut de mercur, acesta putand afecta sistemul nervos al fatului – rechinul, tonul obez de Atlantic, macroul de mare (regal), pestele-spada, marlinii, pestele pion rosu, somonul, pestele negatit in general, inclusiv sushi, sashimi, pestele afumat sau fructele de mare congelate negatite
  • ouale crude sau fierte moi (atentie si la alimentele care ar putea contine oua crude, precum maioneza, creme, inghetata) deoarece pot produce toxiinfectii alimentare
  • branzeturi obtinute din lapte nepasteurizat sau alte alimente care ar putea contine lapte nepasteurizat (verificati eticheta)
  • branzeturile moi cu mucegai, precum Brie, Camembert, Gorgonzola, Roquefort
  • alcoolul – se recomanda evitarea completa a alcoolului, chiar si in cantitati mici putand afecta fatul
  • excesul de cofeina – se recomanda max. 200 mg cofeina/zi (cca. 200-250 ml cafea = ~95-165 mg cofeina, pentru siguranta limitarea aportului la 1 ceasca cafea/zi); atentie, trebuie luat in considerare faptul ca si cacaoa, ceaiurile, ciocolata, Cola contin cofeina
  • sucurile carbogazoase, bauturile energizante
  • aportul crescut de zaharuri si grasimi (prajeli, alimente procesate, dulciuri concentrate)

 

 

Sursa text: Dr. Spanu Irina – Medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

 

 

Articol publicat la data de: 18-02-2019