fbpx
Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Cum aflam daca avem diabet zaharat in sarcina?

Cum aflam daca avem diabet zaharat in sarcina?

SFATURI MEDICALE

 

 

 

Cum aflam daca avem diabet zaharat în sarcina?

 

Tinand cont de faptul ca diabetul ar putea fi deja prezent anterior sarcinii, dar nedescoperit inca, este recomandata testarea glicemiei la prima vizita medicala din sarcina, mai ales in cazul femeilor cu risc crescut de diabet. Printre cei mai frecventi factori de risc sunt: excesul ponderal, sedentarismul, prezenta diabetului zaharat la rude de sange, sindromul ovarelor polichistice, bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arteriala, dislipidemia. In acest caz ne-am afla in fata unui diabet zaharat preexistent (cel mai frecvent de tip 2).

 

 

Diabetul gestational este un alt tip de diabet zaharat. Acesta se diagnosticheaza prin efectuarea unui test de toleranta orala la glucoza intre saptamanile 24-28 de sarcina, la femeile la care nu au fost diagnosticate deja cu un alt tip de diabet zaharat. Testul este facil, presupunand masurarea glicemiei venoase dimineata pe nemancate (repaus alimentar in ultimele 8-12 ore) si ulterior, la 1 ora si la 2 ore dupa ce se bea un lichid dulce – 75 g glucoza anhidra dizolvata in apa.

 

 

Vorbiti cu medicul dumneavoastra despre testare, orice tip de diabet ar putea afecta sarcina in cazul in care nu se iau masurile adecvate!

 

 

Dr. Spanu Irina – Medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

 

Articol publicat la data de: 06-02-2019