Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Cum se realizeaza productia de Colesterol in corp?

Cum se realizeaza productia de Colesterol in corp?

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

 

Doar aproximativ 20% din colesterolul din sange provine de la alimentele pe care le consumam.

 

Organismul face restul.

 

Colesterolul are o reputatie mai putin buna din cauza rolului sau bine-cunoscut care determina bolile de inima. Excesul de colesterol din sange este un factor care contribuie in mod semnificativ la placa de aterom, care poate sa sporeasca si sa asigure conditiile unui atac de cord.

 

Colesterolul este extrem de important pentru sanatatea si bunastarea dumneavoastra. Desi masuram productia de colesterol in sange, acesta se gaseste in fiecare celula din organism. Colesterolul este o grasime ceroasa galbena – albicioasa cu rol de formare a membranelor celulare. De asemenea, este folosit pentru producerea de vitamina D, hormoni (inclusiv testosteron si estrogeni) si acizi biliari care dizolva grasimi. Dealtfel, productia de colesterol este atat de importanta, incat ficatul si intestinele produc aproape 80% din colesterolul necesar pentru a ramane sanatosi. Doar aproximativ 20% provin din alimentele pe care le consumam. (priviti ilustratia)
Daca mancati doar 200 pana la 300 miligrame de colesterol pe zi (un galbenus de ou are aproximativ 200 mg), ficatul dvs. va produce incă 800 de miligrame pe zi din materii prime, cum ar fi zaharurile si proteinele.

 

Din moment ce colesterolul este o grasime, nu poate calatori singur in sange, altfel s-ar sfarsi ca niste globuri inutile (imaginati-va ca grasimea de slanina pluteste intr-o oala de apa). Pentru a rezolva aceasta problema, corpul ambaleaza colesterolul si alte lipide in particule minuscule acoperite cu proteine care se amesteca usor cu sangele. Aceste particule minuscule, numite lipoproteine (lipide plus proteine), muta colesterolul si alte grasimi in organism. Colesterolul si alte lipide circula in sange in diferite forme, dintre care, cea care primeste cea mai mare atentie este lipoproteina cu densitate scazuta – cunoscuta mai bine sub numele de LDL sau colesterolul „rau”. Dar lipoproteinele vin intr-o gama de forme si dimensiuni, fiecare tip avand propriile sale sarcini si se transforma dintr-o forma in alta. Principalele cinci tipuri de lipoproteine sunt:

 

  • Chilomicronii sunt particule foarte mari care transporta in principal trigliceride (acizi grasi din alimente). Ei sunt produsi in sistemul digestiv si astfel sunt influentati de ceea ce mancam.

 

  • Particulele lipoproteinelor cu densitate foarte mica (VLDL), de asemenea, contin trigliceride in tesuturi, insa ele sunt produse de ficat. Pe masura ce celulele corpului extrag acizii grasi din VLDL, particulele se transforma in lipoproteine cu densitate intermediara si, cu o extractie ulterioara, in particule LDL.

 

  • Particulele lipoproteinelor cu densitate intermediara (IDL) se formează deoarece VLDL-urile renunta la acizii lor grasi. Unele sunt indepartate rapid de catre ficat, iar altele sunt transformate in lipotroteine cu densitate scazuta.

 

  • Particulele lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL) sunt chiar mai bogate in colesterol pur, deoarece majoritatea trigliceridelor pe care le transporta au disparut. LDL este cunoscut sub numele de colesterol “rau” deoarece eliberează colesterolul in tesuturi si este puternic asociat cu formarea filmului lipidic vascular apoi placa de aterom.

 

  • Particulele lipropoteinelor cu densitate mare (HDL) sunt cunoscute sub numele de colesterol “bun” deoarece elimina colesterolul din circulatie, din peretii arterelor si il returneaza ficatului pentru a fi excretat.

 

 

 

Ereditatea influenteaza nivelul de colesterol din sange prin afectarea vitezei de productie si inlaturarea din circulatie a acestuia. Astfel, exista hipercolesterolemia familiala (de altfel, o boala rara), caracterizata prin nivele crescute de colesterol si LDL, ce au drept consecinta aparitia precoce a bolii cardiovasculare.

 

Toti adultii in varsta de peste 20 de ani trebuie sa isi determine profilul lipidic cel putin o data la 5 ani. Daca valorile obtinute la prima determinare sunt anormale sau exista factori de risc cardiovasculari asociati, prezentati-va la un medic specialist in nutritie si boli metabolice.

 

 

Sursa: Harvard Heart Letter

 

Articol publicat la data de : 24-04-2018