Telefon: 0775 583 537
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?

Cum se realizează producţia de Colesterol în corp?

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

 

Doar aproximativ 20% din colesterolul din sânge provine de la alimentele pe care le consumăm.

 

Organismul face restul.

 

Colesterolul are o reputaţie mai putin buna din cauza rolului său bine-cunoscut care determina bolile de inimă. Excesul de colesterol din sange este un factor care contribuie în mod semnificativ la placa de aterom, care poate sa sporească şi să asigure condiţiile unui atac de cord.

 

Colesterolul este extrem de important  pentru sănătatea şi bunăstarea dumneavoastră. Deşi măsurăm producţia de colesterol în sange, acesta se găseşte în fiecare celulă din organism. Colesterolul este o grăsime ceroasă galbenă – albicioasă cu rol  de formare a membranelor celulare. De asemenea, este folosit pentru producerea de vitamina D, hormoni (inclusiv testosteron şi estrogeni) şi acizi biliari care dizolvă grăsimi. Dealtfel, producţia de colesterol este atât de importantă, încât ficatul şi intestinele produc aproape 80% din colesterolul necesar pentru a rămâne sănătoşi. Doar aproximativ 20% provin din alimentele pe care le consumăm. (priviţi ilustraţia)
Dacă mâncaţi doar 200 până la 300 miligrame de colesterol pe zi (un gălbenuş de ou are aproximativ 200 mg), ficatul dvs. va produce încă 800 de miligrame pe zi din materii prime, cum ar fi zaharurile şi proteinele.

 

Din moment ce colesterolul este o grăsime, nu poate călători singur în sânge, altfel s-ar sfârşi ca nişte globuri inutile (imaginaţi-vă că grăsimea de slănină pluteşte într-o oală de apă). Pentru a rezolva această problemă, corpul ambalează colesterolul şi alte lipide în particule minuscule acoperite cu proteine care se amestecă uşor cu sângele. Aceste particule minuscule, numite lipoproteine (lipide plus proteine), mută colesterolul şi alte grăsimi în organism. Colesterolul şi alte lipide circulă în sânge în diferite forme, dintre care, cea care primeşte cea mai mare atenţie este lipoproteina cu densitate scăzută – cunoscută mai bine sub numele de LDL sau colesterolul „rău”. Dar lipoproteinele vin într-o gamă de forme şi dimensiuni, fiecare tip având propriile sale sarcini şi se transformă dintr-o formă în alta. Principalele cinci tipuri de lipoproteine sunt:

 

  • Chilomicronii sunt particule foarte mari care transportă în principal trigliceride (acizi graşi din alimente). Ei sunt produşi în sistemul digestiv şi astfel sunt influenţati de ceea ce mănâncam.
  • Particulele lipoproteinelor cu densitate foarte mică (VLDL), de asemenea, conţin trigliceride în ţesuturi, însă ele sunt produse de ficat. Pe măsură ce celulele corpului extrag acizii graşi din VLDL, particulele se transformă în lipoproteine cu densitate intermediară şi, cu o extracţie ulterioară, în particule LDL.
  • Particulele lipoproteinelor cu densitate intermediară (IDL) se formează deoarece VLDL-urile renunţă la acizii lor graşi. Unele sunt îndepărtate rapid de către ficat, iar altele sunt transformate in lipotroteine cu densitate scazuta.
  • Particulele lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sunt chiar mai bogate in colesterol pur, deoarece majoritatea trigliceridelor pe care le transporta au disparut. LDL este cunoscut sub numele de colesterol “rau” deoarece eliberează colesterolul în ţesuturi şi este puternic asociat cu formarea filmului lipidic vascular apoi placa de aterom.
  • Particulele lipropoteinelor cu densitate mare (HDL) sunt cunoscute sub numele de colesterol “bun” deoarece elimină colesterolul din circulaţie , din pereţii arterelor şi îl returnează ficatului pentru a fi excretat.

 

Ereditatea influenţează nivelul de colesterol din sange prin afectarea vitezei de producţie şi înlăturarea din circulaţie a acestuia. Astfel, există hipercolesterolemia familială (de altfel, o boală rară), caracterizată prin nivele crescute de colesterol şi LDL, şi drept consecinţă, prin apariţia precoce a bolii cardiovasculare.

 

Toţi adulţii în vârstă de peste 20 de ani trebuie să îşi determine profilul lipidic cel puţin o data la 5 ani. Dacă valorile obţinute la prima determinare sunt anormale sau există factori de risc cardiovasculari asociaţi, prezentaţi-vă la un medic specialist în nutriţie şi boli metabolice.

 

Sursa: Harvard Heart Letter

 

Articol publicat la data de : 24-04-2018