Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Femeile si diabetul – dreptul nostru la un viitor sanatos

Femeile si diabetul – dreptul nostru la un viitor sanatos

SFATURI MEDICALE

La 14 noiembrie 2017 este marcata Ziua Mondiala a diabetului cu genericul: „Femeile si diabetul – dreptul nostru la un viitor sanatos”

 

Diabetul este a noua cauza principala de mortalitate la femei la nivel global, cauzand anual 2,1 milioane de decese. Peste 199 de milioane de femei sunt diagnosticate cu diabet zaharat si se estimeaza ca acest numar va creste la 313 milioane pana in 2040. Rolul gender influenteaza vulnerabilitatea femeilor, afecteaza accesul lor la serviciile de sanatate si comportamentul lor fata de sanatate, amplifica impactul diabetului asupra lor si a copiilor. In anul 2013, 79 000 de copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, 21 milioane de nou-nascuti sunt afectati la nastere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

 

Ca rezultat al conditiilor socio-economice, fetele si femeile cu diabet zaharat intampina bariere in preventia eficienta a diabetului, depistarea lui precoce, diagnosticarea, tratamentul si ingrijirea, in special in tarile in curs de dezvoltare. Inegalitatile socio-economice expun femeile la principalii factori de risc ai diabetului zaharat, inclusiv dieta si alimentatia necorespunzatoare, inactivitatea fizica, consumul de tutun si consumul nociv de alcool.

 

Doua din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sunt de varsta reproductiva, reprezentand peste 60 de milioane de femei din intreaga lume. Femeile cu diabet zaharat au mai multe dificultati de concepere. Fara planificare inainte de concepere, diabetul de tip 1 şi de tip 2 pot genera un risc semnificativ de mortalitate si morbiditate materna si infantila. Aproximativ una din sapte nasteri este afectata de diabetul gestational, ceea ce este o amenintare severa la adresa sanatatii materne si a copilului. Multe femei cu diabet gestational prezinta complicatii legate de sarcina, inclusiv hipertensiune arteriala, copii cu greutate mare la nastere. Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape zece ori mai susceptibile de a avea boala cardiaca coronariana decat femeile fara afectiune, iar de tip 1 prezinta un risc crescut de avort spontan sau de nastere a unui copil cu malformatii.

 

Femeile insarcinate solicita acces imbunatatit la screening, ingrijire si educatie pentru a realiza rezultate posibile de sanatate pentru mama si copil. Jumatate din toate cazurile de hiperglicemie in timpul sarcinii apar la femeile cu varsta sub 30 de ani, majoritatea din tari cu venituri mici si medii, unde accesul la ingrijirea materna este adesea limitat. Aproximativ jumatate dintre femeile cu antecedente de diabet gestational continua sa dezvolte diabet zaharat de tip 2 in decurs de cinci pana la zece ani de la nastere.

 

Stigmatizarea si discriminarea pentru fetele si femeile cu diabet zaharat poarta o dubla povara din cauza sanatatii lor precare si a inegalitatilor proprii in societatile dominate de barbati, ceea ce le poate descuraja sa apeleze la diagnostic si tratament ba chiar le poate impiedica sa reuseasca in preventia bolii.

 

„Femeile si diabetul – dreptul nostru la un viitor sanatos” – acest slogan generic al actualei Zile Mondiale a Diabetului orienteaza sistemele de sanatate spre o abordare-tinta, adecvata, acentuat pe nevoile si prioritatile specifice femeilor cu diabet zaharat, carora trebuie sa li se asigure accesul la medicamente si tehnologii esentiale pentru diabet; la educatia pentru auto-management si la informatia necesara pentru a obtine rezultate optime de tratare; la servicii de planificare a perioadelor de preconceptie pentru a reduce riscul in timpul sarcinii; la activitate fizica pentru a-si imbunatati sanatatea.

 

Pana la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Femeile si fetele sunt persoanele-cheie in adoptarea unui stil de viata sanatos pentru a-si imbunatati sanatatea si bunastarea viitoarei generatii.

 

Strategiile de prevenire a diabetului zaharat de tip 2 trebuie sa se concentreze asupra sanatatii materne, a alimentatiei si a altor comportamente de sanatate inainte si in timpul sarcinii, precum si a alimentatiei copiilor, inclusiv celor mici. Vizitele de ingrijire antenatala in timpul sarcinii trebuie directionate spre promovarea sanatatii la femeile tinere si depistarea precoce a diabetului zaharat si a diabetului gestational.

 

Screening-ul pentru diabet si diabetul gestational ar trebui sa fie integrat in alte interventii si servicii de sanatate materna la nivel de asistenta medicala primara, pentru a asigura detectarea precoce, o mai buna ingrijire a femeilor si reducerea mortalitatii materne.

 

“Diabetul zaharat este o boală care „nu doare” si poate evolua mult timp fara niciun simptom, dar afecteaza inima, rinichii, ochii, vasele de sange si nervii. Setea excesiva, urinarile frecvente, cresterea apetitului, oboseala, scaderea vederii, infectiile frecvente pot fi semne care anunta ca boala s-a instalat. O dieta sanatoasa, activitatea fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului de tutun pot preveni sau intarzia instalarea diabetului de tip 2.
Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet (I si II), ce se mentin toata viata, diabetul gestational dispare, in cele mai multe dintre cazuri, dupa nastere. Sarcina aduce cu sine un intreg sir de schimbari hormonale pentru viitoarea mama. Cresterea valorilor glicemiei pot afecta astfel cresterea si dezvoltarea fatului, dar si un nivel scazut de glicemie la copilul nou-nascut, precum si valori mari ale tensiunii arteriale la mama.

 

 

Astfel, diabetul poate afecta persoane de orice varsta si este foarte important ca boala sa fie descoperita la timp, prin urmare, trebuie facut un control medical periodic pentru a putea depista si trata din timp afectiunea.” – transmit specialistii Elit Medical.

 

 

Articol publicat la data de : 14-11-2017