Telefon: 0775 583 537
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos

Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

La 14 noiembrie 2017 este marcată Ziua Mondială a diabetului cu genericul: „Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos”

 

Diabetul este a noua cauză principală de mortalitate la femei la nivel global, cauzând anual 2,1 milioane de decese. Peste 199 de milioane de femei sunt diagnosticate cu diabet zaharat şi se estimează că acest număr va creşte la 313 milioane până în 2040. Rolul gender influenţează vulnerabilitatea femeilor, afectează accesul lor la serviciile de sănătate şi comportamentul lor faţă de sănătate, amplifică impactul diabetului asupra lor şi a copiilor. În anul 2013, 79 000 de copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

 

Ca rezultat al condiţiilor socio-economice, fetele şi femeile cu diabet zaharat întâmpină  bariere în prevenţia eficientă a diabetului, depistarea lui precoce, diagnosticarea, tratamentul şi îngrijirea, în special în ţările în curs de dezvoltare. Inegalităţile socio-economice expun femeile la principalii factori de risc ai diabetului zaharat, inclusiv dieta şi alimentaţia necorespunzătoare, inactivitatea fizică, consumul de tutun şi consumul nociv de alcool.

 

Două din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sunt de vârstă reproductivă, reprezentând peste 60 de milioane de femei din întreaga lume. Femeile cu diabet zaharat au mai multe dificultăţi de concepere. Fără planificare înainte de concepere, diabetul de tip 1 şi de tip 2 pot genera un risc semnificativ de mortalitate şi morbiditate maternă şi infantilă. Aproximativ una din şapte naşteri este afectată de diabetul gestaţional, ceea ce este o ameninţare severă şi la adresa sănătăţii materne şi a copilului. Multe femei cu diabet gestaţional prezintă complicaţii legate de sarcină, inclusiv hipertensiune arterială, copii cu greutate mare la naştere. Femeile cu diabet zaharat de tip 2 sunt de aproape zece ori mai susceptibile de a avea boală cardiacă coronariană decât femeile fără afecţiune, iar de tip 1 prezintă un risc crescut de avort spontan sau de naştere a unui copil cu malformaţii.

 

Femeile însărcinate solicită acces îmbunătăţit la screening, îngrijire şi educaţie pentru a realiza rezultate posibile de sănătate pentru mamă şi copil. Jumătate din toate cazurile de hiperglicemie în timpul sarcinii apar la femeile cu vârsta sub 30 de ani, majoritatea din ţări cu venituri mici şi medii, unde accesul la îngrijirea maternă este adesea limitat. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestaţional continuă să dezvolte diabet zaharat de tip 2 în decurs de cinci până la zece ani de la naştere.

 

Stigmatizarea şi discriminarea pentru fetele şi femeile cu diabet zaharat poartă o dublă povară din cauza sănătăţii lor precare şi a inegalităţilor proprii societăţilor dominate de bărbaţi, ceea ce le poate descuraja să apeleze la diagnostic şi tratament, le împiedică să reuşească în prevenţia bolii.

 

„Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos” – acest slogan generic al actualei Zile Mondiale a Diabetului orientează sistemele de sănătate spre o abordare-ţintă, adecvată, acentuat pe nevoile şi priorităţile specifice femeilor cu diabet zaharat, cărora trebuie să li se asigure accesul la medicamente şi tehnologii esenţiale pentru diabet; la educaţia pentru auto-management şi la informaţia necesară pentru a obţine rezultate optime de tratare; la servicii de planificare a perioadelor de preconcepţie pentru a reduce riscul în timpul sarcinii; la activitate fizică pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea.

 

Până la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Femeile şi fetele sunt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viaţă sănătos pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea viitoarei generaţii.

 

Strategiile de prevenire a diabetului zaharat de tip 2 trebuie să se concentreze asupra sănătăţii materne, a alimentaţiei şi a altor comportamente de sănătate înainte şi în timpul sarcinii, precum şi a alimentaţiei copiilor, inclusiv celor mici. Vizitele de îngrijire antenatală în timpul sarcinii trebuie direcţionate spre promovarea sănătăţii la femeile tinere şi depistarea precoce a diabetului zaharat şi a diabetului gestaţional.

 

Screening-ul pentru diabet şi diabetul gestaţional ar trebui să fie integrat în alte intervenţii şi servicii de sănătate maternă la nivel de asistenţă medicală primară, pentru a asigura detectarea precoce, o mai bună îngrijire a femeilor şi reducerea mortalităţii materne.

 

“Diabetul zaharat este o boală care „nu doare” şi poate evolua mult timp fără niciun simptom, dar afectează inima, rinichii, ochii, vasele de sânge şi nervii. Setea excesivă, urinările frecvente, creşterea apetitului, oboseala, scăderea vederii, infecţiile frecvente pot fi semne care anunţă că boala s-a instalat. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.
Spre deosebire de celelalte tipuri de diabet (I si II), ce se menţin toată viaţa, diabetul gestaţional dispare, în cele mai multe dintre cazuri, după naştere. Sarcina aduce cu sine un întreg şir de schimbări hormonale pentru viitoarea mamă. Creşterea valorilor glicemiei pot afecta astfel creşterea şi dezvoltarea fătului, dar şi un nivel scăzut de glicemie la copilul nou-născut, precum şi valori mari ale tensiunii arteriale la mamă.

Astfel, diabetul poate afecta persoane de orice vârstă şi este foarte important ca boala să fie descoperită la timp, prin urmare, trebuie făcut un control medical periodic pentru a putea depista şi trata din timp afecţiunea.” – transmit specialiştii Elit Medical.

 

Articol publicat la data de : 14-11-2017