Skip to main content

Ficatul gras non-alcoolic (FGNA) reprezinta spectrul afectiunilor hepatice prin infiltrarea grasa a ficatului (peste 5% din hepatocite – steatoza). Injuria hepatocitara se evidentiaza prin: steatoza, necroza focala si inflamatie (steatohepatita non-alcoolica – FGNA), distrugerea celulelor hepatice cu evolutie spre fibroza si ciroza.

Se estimeaza ca, la momentul actual, in lume exista aproximativ 1 miliard de persoane care prezinta ficat gras non-alcoolic.

Patogeneza FGNA este complexa si este incomplet elucidata pana in prezent.

La ora actuala se considera ca mecansimul injuriei hepatocitare din cardul ficatului gras non-alcoolic este rezultatul unor agresiuni survenite simultan, in principal de la nivelul tesutului adipos si al intestinului (microflora intestinala).

Insulino-rezistenta (IR) este definita ca inabilitatea insulinei de a transporta glucoza la nivelul celulelor tinta. Pacientii cu ficat gras non-alcoolic prezinta insulino-rezistenta hepatica, musculara si la nivelul tesutului adipos, ceea ce face ca insulino-rezistenta sa joace un rol major in patogeneza FGNA.

Diagnosticul de FGNA este dat de : examenul clinic, analize medicale, determinările biologice si ecografice a steatozei hepatice. Pentru diagnosticul de steatoza hepatica non-alcoolica (SHNA) se foloseste determinarea Fibromax.

Fibromax reprezinta o analiza medicala de laborator, in care sunt combinate urmatoarele 5 teste neinvazive si care ofera un serviciu complet de diagnosticare hepatica dintr-o singura proba de sange:

  1. Fibrotest : evalueaza gradul fibrozei hepatice – fibroza reprezinta o cicatrice difuza a ficatului aparuta ca o reactie la atacul virusului, grasimilor sau alcoolului.
  2. Actitest : evalueaza activitatea ficatului provocata de virus – inflamatia din hepatitele virale cronice B și C.
  3. Steatotest : evalueaza supraincarcarea in grasime, respectiv gradul de steatoza hepatica –  steatoza : acumularea de grasime in ficat provocata de anomalii ale metabolismului numita in mod curent „ficat gras”.
  4. Nashtest : evalueaza inflamatia pentru bolile metabolice : diabet zaharat, exces ponderal, dislipidemie, rezistenta la insulina si prezenta steatohepatitei non-alcoolice la pacientii cu aceste boli cronice.
  5. Ashtest : evalueaza inflamatia ficatului provocata de alcool.

Evenimentele cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate la pacientii cu SHNA, urmate de mortalitatea legata de malignitate si abia apoi mortalitatea legata de bolile de ficat.

Steatoza hepatica non-alcoolica este la ora actuala pe locul 3 in randul cauzelor de transplant hepatic in SUA, dupa infectia cu virus C (HCV), boala alcoolica a ficatului si este de asteptat ca in urmatorii ani sa devina indicatia principala.

Tratamentul se bazeaza pe modificarea stilului de viata, scaderea in greutate prin diminuarea grasimii viscerale, iar in cazuri atent selectionate, terapie farmacologica.

 

Dr. Filip Marilena Iuliana – medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Articol publicat la data de : 12- 03- 2020

 

Lasă un comentariu