Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

GHIDUL DESTINAT PACIENTILOR CU DIABET IN PERIOADA PANDEMIEI COVID-19

GHIDUL DESTINAT PACIENTILOR CU DIABET IN PERIOADA PANDEMIEI COVID-19 IN PLOIESTI

 

 

GHIDUL DESTINAT PACIENTILOR CU DIABET IN PERIOADA PANDEMIEI COVID-19

 

Nu mai putin de 12 societati medicale si asociatii profesionale ale pacientilor au colaborat la elaborarea unui complex „Ghid destinat pacientilor cu diabet in perioada pandemiei Covid 19”.

 

Intreg materialul este verificat de diabetologi si specialisti renumiti, existand o sectiune cu surse sigure de informare pentru persoanele cu diabet.

 

Ghidul contine sfaturi competente in ceea ce priveste ce are de facut o persoana cu diabet in pandemie (controlul glicemiilor, relatia cu medicul, tratament, complicatiile diabetului) si zeci de raspunsuri la intrebarile pacientilor.

 

Persoanele care traiesc cu un diagnostic de boala cronica, inclusiv pacientii cu diabet zaharat, se numara printre categoriile vulnerabile in fata Covid-19, putand dezvolta forme severe ale bolii.

 

Pentru persoanele care traiesc cu diabet zaharat, actualul context epidemiologic determinat de pandemia cu noul coronavirus produce o stare de anxietate intensa, dincolo de diagnosticul pe care îl au deja. Drumul la farmacie, asigurarea accesului continuu la tratament, dar si la servicii medicale sunt toate aspecte esentiale si necesare pentru un management optim al diabetului zaharat.

 

CE SUNT CORONAVIRUSURILE?

 

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determina infectii la om si animale, respectiv la pasari si mamifere cum ar fi camilele, cainii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om afectiuni care variaza de la o raceala comuna, pana la unele mai severe si chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (determinat de virusul MERS-CoV) si Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

 

 

CE ESTE SARS-COV-2 (NOUL CORONAVIRUS)?

 

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oara in decembrie 2019 intr-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, alaturi de virusurile care determina Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) si Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si pare sa aiba caracteristici epidemiologice similare acestora.

 

 

CE ESTE COVID-19?

 

COVID-19 este boala cauzata de noul coronavirus, identificat pentru prima data in decembrie 2019, in orasul Wuhan, China. Pe 11 martie 2020, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat oficial pandemia de COVID-19.

 

EPIDEMIE VERSUS PANDEMIE

 

 

Epidemie – cazuri noi multe, aparute in mod neasteptat, care se raspandesc in mod activ, afectand un numar mare de persoane, intr-o anumita regiune, pe o durata definita de timp.

 

Pandemie – este o epidemie determinata de un virus sau agent microbian nou aparut, fata de care populatia nu are niciun fel de imunitate, iar boala cuprinde mai mult de o tara sau de un continent. COVID-19 reprezinta o amenintare grava la adresa sanatatii publice, iar situatia epidemiologica este extrem de dinamica, cu schimbari zilnice sau chiar de la ora la ora.

 

 

CARE SUNT SIMPTOMELE ASOCIATE COVID-19?

 

Cele mai frecvente simptome:

»Febra

»Tuse

»Dificultati de respiratie

»Pierderea sau atenuarea unor simturi (gustul, mirosul).

»Senzatie accentuata de oboseala

 

Simptomele mai putin frecvente:

 

»Pierderea apetitului

»Durere in gat

»Senzatie de ameteala

»Durere de cap

»Diaree

»Greata sau senzatie de voma

O parte dintre aceste simptome sunt similare cu cele asociate unei raceli sau gripei.

 

Pentru confirmarea diagnosticului de COVID-19 este necesara testarea, intrucat multe dintre simptomele asociate COVID-19 pot fi asociate si altor tipuri de infectii respiratorii (raceala – determinata de alte virusuri respiratorii, inclusiv alte tipuri de coronavirusuri, gripa – determinata de diferite tipuri de virusuri gripale).

 

MASURI DE PREVENTIE RECOMANDATE

 

Preventia este singura modalitate care poate limita raspandirea infectiei. Mai exact, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda:

 

 

–  Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde;

– Acoperirea nasului si a gurii cu o masca sau macar folosirea unui servetel de unica folosinta, in caz de tuse, cu aruncarea servetelului dupa utilizare si spalarea obligatorie a mainilor;

– Evitarea contactului cu persoanele care au semne de afectiuni respiratorii;

– Contactarea medicului de familie in caz de febra, tuse sau dificultati de respiratie.

 

 

CARE SUNT CATEGORIILE DE POPULATIE CELE MAI VULNERABILE IN FATA COVID-19?

 

COVID-19 este o boala infectioasa noua, iar informatiile cu privire la factorii de risc pentru o forma severa a bolii sunt limitate, pentru moment.

Urmatoarele categorii sunt mai vulnerabile in fata COVID-19 si pot dezvolta forme severe ale bolii:

 

Persoanele din categoria de varsta 65+;

Persoanele care traiesc cu un diagnostic de boala cronica, mai ales daca aceasta boala cronica nu este controlata optim, cum ar fi pacientii care traiesc cu diabet zaharat;

 

 

RISCUL COVID-19 LA PACIENTII CU DIABET ZAHARAT

 

Un raport publicat la data de 3 aprilie 2020 de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a examinat comorbiditatile prezente la un grup de 7.162 persoane diagnosticate cu COVID-19 in Statele Unite in perioada 12 februarie – 28 martie 2020.

 

Pe primul loc ca frecventa in cohorta generala s-a situat diabetul zaharat (10,9%), urmat de bolile pulmonare cronice (9,2%) si bolile cardiovasculare (9%).

 

Diabetul zaharat este cea mai frecventa comorbiditate la pacientii care au necesitat spitalizare in sectii non-TI (24%) si in sectii de TI (32%).

 

Datele raportate din China arata ca diabetul zaharat este prezent la 16,2% dintre pacientii cu forme severe de COVID-19 si la 26,9% dintre cei care au necesitat internare pe sectii de TI, ventilare mecanica sau care au decedat.

 

In Italia s-a raportat o frecventa de 33,9% a diabetului zaharat in randul pacientilor decedati prin COVID-19.

 

In Romania, pana la data de 2 aprilie 2020, au fost inregistrate 114 decese din care 22,8% au fost pacienti care au avut diabet zaharat.

 

Aceste date trebuie interpretate in contextul prevalentei diabetului zaharat la nivel naţional (11,6% conform studiului PREDATORR), dar arata faptul ca pacientii cu diabet zaharat prezinta un risc crescut pentru formele severe de COVID-19.

 

Mecanismele prin care diabetul zaharat confera un risc crescut pentru formele severe de boala sunt dependente, ca si in cazul altor boli infectioase, de prezenta mai multor elemente printre care si hiperglicemiei persistente.

De asemenea, prezenta unor complicatii cronice asociate diabetului cum sunt bolile cardiovasculare sau boala cronica de rinichi, pot contribui la cresterea riscului.

 

Nu exista in prezent recomandari specifice pentru managementul pacientilor cu diabet zaharat in prezenta infectiei cu COVID-19, dar avand in vedere posibilitatea unei evolutii mai severe si nefavorabile, se vor aplica recomandarile pentru tratamentul pacientilor cu DZ spitalizati, inclusiv a pacientilor in stare critica.

 

RECOMANDARILE FEDERATIEI ROMANE DE DIABET, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE

 

Recomandari specifice pentru persoanele cu diabet zaharat oferite de Federatia Romana de Diabet:

 

– Reduceti numarul de persoane cu care intrati in contact;

 

– Evitati contactul cu persoanele suspecte de infectii respiratorii acute;

 

– Reduceţi deplasarile, reduceti timpul petrecut in afara casei, pentru cumparaturi urgente desemnati o singură persoana;

 

– Curatati suprafetele cu care vin in contact mai multe persoane cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;

 

– Nu utilizati impreuna cu alte persoane aceeasi vesela, aceleasi haine sau prosoape;

 

– Evitati sa va atingeti fata, ochii, nasul si gura cu mainile nespalate sau nedezinfectate;

 

– Spalati-va foarte des pe maini cu apa si sapun (minimum 20 secunde) si NEAPARAT INAINTEA UTILIZARII GLUCOMETRULUI SI A INJECTARII DE INSULINA SAU A ALTEI MEDICATII INJECTABILE;

 

– Utilizati mastile de protectie in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau va aflati in apropierea altor persoane necunoscute;

 

– Pentru protectia celor din jur, daca stranutati sau tusiti, indiferent de cauza, acoperiti-va cu un servetel gura si nasul sau stranutati in pliul cotului;

 

– Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice, decat in cazul în care va prescrie medicul;

 

– Mentineti legatura cu specialistul diabetolog si cu medicul de familie pentru planificarea vizitei/ prescrierii retetei si stabilirea metodei prin care ajungeti in posesia retetei/ medicatiei;

 

 

– Asigurati-va ca aveti suficienta medicatie (3 luni) si destule teste de monitorizare ale glicemiei pentru a nu exista intreruperi in administrare.

 

Nu doar medicatia pentru diabet trebuie asigurata, ci si cea adresata altor boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, hiper/hipotiroidismul etc.;

 

– Daca in aceasta perioada exista probleme in aprovizionarea farmaciilor cu medicatia antidiabetica, rugati medicul diabetolog sa va recomande o medicatie de inlocuire, care vi se potriveste;

 

– Controlul glicemic este foarte important, deci incercati sa respectati recomandarile de stil de viata si medicatie;

 

– Respectati recomandarile de dieta. Asigurati-va ca aveti provizii rezonabile de fructe, legume congelate (in lipsa celor proaspete), nuci, iaurt etc.;

 

– Dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte;

 

– Faceti activitate fizica IN CASA (gimnastica, dans, plimbare in curtea proprie, NU LA SALA);

 

– Asigurati-va ca puteti controla si trata hipoglicemia (zahar la îndemana);

 

– Fiti pregatiti pentru posibilitatea autoizolarii / carantinei / imbolnavirii: asigurati-va necesarul pentru cateva saptamani, ganditi-va si pregatiti necesarul de lucruri personale;

 

– Faceti o lista cu: persoanele de contact din familie, medicul de familie, medicul diabetolog, tratamentul urmat si medicatia pentru a fi disponibile în caz de urgenta;

 

– Faceti o lista cu pasii de urmat si numerele de telefon la care sa sunati in caz de imbolnavire:

»Medic de familie

»Medic diabetolog

Daca locuiti singur, asigurati-va ca la nevoie aveti o persoana de incredere care sa va ajute. Apelati inclusiv la organizatii de voluntari (informatii la medicul de familie, Directiile Judetene de Sanatate Publica, primarie).

 

EXPERIENTA PERSOANEI CARE TRAIESTE CU DIABET IN TIMPUL PANDEMIEI CU NOUL CORONAVIRUS

 

Intrebarile pacientilor si raspunsurile specialistilor.

 

Intrebari generale:

 

? Daca am diabet si contractez virusul, mor?

Nu. Panica creata de acest virus afecteaza intreaga populatie, nu doar persoanele care prezinta si alte afectiuni. Daca o persoana cu diabet intra in contact cu acest virus, nu inseamna ca infectia este iremediabila. Sansele de supravietuire depind de la persoana la persoana. Ce trebuie sa faca pacientul este sa isi urmeze in continuare tratamentul si sa aiba grija la glicemii.

 

? Exista mai multe decese in randul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2. De ce este mai afectata aceasta categorie de pacienti cu acest tip de diabet, avand in vedere ca varsta victimelor nu era foarte inaintata?

 

In general, orice boala acuta aparuta la o persoana cu diabet, incluzand aici si infectiile, poate determina dezechilibru glicemic, cu aparitia hiperglicemiilor sau chiar si a hipoglicemiilor. Riscul este cu atat mai mare daca exista si complicatii ale diabetului: boli cardiace sau renale. De aceea, este foarte important controlul glicemic. In plus, varsta inaintata si un sistem imunitar deficitar pot contribui la o evolutie severa a COVID-19.

 

? Se poate obtine concediu medical in perioada aceasta pentru a ne feri de imbolnavire de COVID-19?

 

Persoanele angajate la un loc de munca ce nu permite activitatea de la domiciliu beneficiaza de concediu medical doar in conditiile generale date de o boala acuta (inclusiv COVID-19) sau de acutizarea unei boli cronice. De asemenea, beneficiaza de concediu medical persoanele obligate la carantina institutionalizata sau la autoizolare. Respectarea precautiilor generale reduc semnificativ riscul de infectare al celor care lucreaza si, in consecinta, riscul de a transmite boala la alti membri ai familiei, inclusiv copii.

 

? Avand in vedere situatia data, ce medicamente si in ce doze recomandati sa fie luate pentru a creste imunitatea persoanelor cu diabet, adulti si copii, in special?

 

Nu sunt dovezi ca unele medicamente sau suplimente cresc imunitatea. Protectia o pot da vaccinurile antigripale si ulterior vaccinul anti-COVID-19. Alimentatia sanatoasa, vegetalele, legumele si fructele care aduc vitamine si minerale asigura si o imunitate optima. Se discuta foarte mult despre suplimentarea cu vitaminele C si D, dar nu sunt dovezi certe. Cel mai bine este ca fiecare pacient sa discute cu medicul diabetolog sau medicul de familie care il are in evidenta. Recomandarile trebuie individualizate.

 

? Persoanele cu diabet sunt mai expuse la acest tip de virus?

 

Exista studii in acest sens? Nu sunt date care sa dovedeasca ca infectarea cu noul coronavirus este mai frecventa la persoanele cu diabet, dar evolutia bolii poate fi mai severa. De aceea, masurile de preventie sunt foarte importante.

 

? Exista o legislatie ce prevede ca persoanele cu diabet sa fie redistribuite la alte activitati, fara sa fie expuse la contact cu publicul (vanzatori, asistente medicale etc.)?

 

Persoanele cu diabet zaharat care sunt angajate ar putea beneficia de ceea ce se numeste schimbarea felului muncii (adica modificarea atributiilor) doar in urma unei reevaluari facute de catre medicul de medicina muncii. Aceste situatii sunt reglementate de Codul Muncii si de HG nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare. In absenta unui astfel de aviz de la medicina muncii, angajatorul nu este obligat sa le redistribuie la alte activitati, decat cele din fisa postului.

 

? Pentru persoanele cu diabet care lucreaza in domeniul sanitar ce masuri exista?

 

Nu exista prevederi legislative speciale pentru persoanele cu diabet care lucreaza in locuri de munca in care exista risc de contaminare, cum este domeniul sanitar sau al alimentatiei publice, al serviciilor publice din administratie sau al fortelor de ordine. Utilizarea corecta a echipamentelor de protectie minimizeaza riscul de infectare cu agenti patogeni, inclusiv noul Coronavirus.

 

 

? Cum ar trebui sa-si gestioneze alimentatia pacientul cu diabet, mai ales daca este obligat sa se miste mai putin?

 

Alimentatia trebuie sa respecte aceleasi principii si recomandari pe care persoanele cu diabet le-au discutat cu medicul diabetolog. Daca activitatea fizica este mai redusa, cantitatea totala de alimente trebuie redusa corespunzator. Este important ca in meniul zilnic sa fie incluse vegetale, zarzavaturi, legume, in stare naturala sau minimal gatite, 2-3 fructe, cereale integrale si iaurt. De asemenea, pot fi consumate in cantitati moderate carne slaba, branzeturi slabe, peste si oua.

 

 

 

? Daca COVID-19 produce o stare generala de somn, asa cum este in perioada gripei, cum gestionam glicemiile? Ce se intampla cu glicemia atunci cand dormi?

 

In aceste cazuri, probabil este necesara internarea, caz in care controlul glicemic este facut pe sectie.

 

? Din cauza acestei perioade haotice, multe persoane cu diabet, in ciuda faptului ca respecta indrumarile doctorului curant, sesizeaza un nivel crescut al glicemiilor din cauza stresului. Ce este de facut ?

 

Persoanele care se confrunta cu o astfel de situatie trebuie sa pastreze o gandire rationala. Cel mai important factor din viata unui pacient cu diabet este controlul glicemiei. Pe langa acest aspect, trebuie urmata o dieta sanatoasa (vezi raspunsul anterior) si trebuie urmat tratamentul indicat. In cazul in care nu exista nicio schimbare, pacientul trebuie sa apeleze la medicul curant. Numai doctorul poate oferi tratamentul optim.

 

? Cand are glicemia o valoare concludenta ? Dimineata sau seara ?

 

Valorile glicemice optime sunt între 80-130 mg/dl dimineata inainte de mese si pana la 180 mg/dl la 2 ore dupa mese. Pe tot parcursul zilei, acestea ar trebui sa fie valorile glicemice ca sa putem considera ca diabetul este bine controlat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 necesita mai multe determinari pe zi, pentru ca ele trebuie sa calculeze doza de insulina pentru fiecare masa, deci trebuie sa stie valoarea glicemiei inainte de masa. O valoare buna a Hemoglobinei glicozilate Hba1c (aprox 7%) rezulta in general din valori optime ale glicemiei.

 

 

? Cum se ia corect glicemia ?

 

In diabetul zaharat de tip 1, glicemiile trebuie masurate dimineata si inainte de mese, uneori la culcare. Aceste glicemii sunt necesare pentru dozarea insulinei administrate inainte de masa si a celei cu actiune prelungita. Pentru diabetul zaharat de tip 2, tratat cu injectie de insulina cu actiune prelungita, masurarea glicemiei se face dimineata si, in functie de valoarea glicemiei, se ajusteaza doza de insulina (se creste sau se scade). In cazul diabetului zaharat de tip 2 tratat cu terapie orala sau injectabila, dar nu insulina, masurarea glicemiei se poate face mai rar, de cateva ori pe saptamana, eventual la ore diferite. Importanta este determinarea periodica a hemoglobinei glicozilate.

 

 

? Ce fac pacientii cu diabet zaharat de tip 2 care nu au de unde sa isi procure medicatia ?

 

Recomandarea este sa ia legatura cu medicul curant diabetolog pentru a identifica solutii pentru fiecare situatie in parte (imposibilitate de deplasare la cabinet sau lipsa unui anumit medicament etc.).

 

 

? Daca nu gasesc medicamentele prescrise la farmacie, cum procedez? Poate medicul sa trimita alta reteta?

 

Daca nu gasiti medicamentele prescrise la nicio farmacie, luati legatura cu medicul diabetolog/de familie – dupa caz. Eliberarea unei noi retete este posibila cu conditia anularii primeia.

 

Exista o foarte mare legatura intre magneziu si diabetul zaharat, atat cel de tip 1, cat mai ales cel de tip 2. Un nivel scazut al magneziului in sange se poate asocia cu o evolutie nefavorabila a bolii, conducand la aparitia neuropatiei diabetice si chiar la cresterea mortalitatii.

 

 

O crestere a aportului zilnic de magneziu cu 100 mg este asociata cu o scadere de 19% a riscului de aparitie a diabetului zaharat si cu 10% a mortalitatii. Alimentele bogate in magneziu recomandate sunt cerealele integrale, fasolea, nucile sau legumele cu frunze verzi.

 

In contextul epidemiologic actual, lipsa unui aport optim de magneziu poate fi un factor de risc atat pentru sanatatea noastra fizica, cat mai ales pentru cea psihica. Este recomandat sa suplimentati aportul zilnic de magneziu prin alimentatie si medicamente (nu suplimente alimentare). Magneziul ajuta la reducerea stresului si anxietatii, ducand la o stare de calm si relaxare, inhiba eliberarea cortizolului care contribuie la accentuarea anxietatii, depresiei, insomniei si a schimbărilor de dispozitie.

 

Si nu in ultimul rand, magneziul este esential persoanelor in varsta. Deficitul de magneziu poate avea consecinte nefaste in ceea ce priveste diabetul zaharat, dar si in accentuarea stresului si scaderea imunitatii. Suplimentarea cu magneziu la persoanele de varsta a treia este cu atat mai importanta in contextul actual, cu cat alimentatia acestora este departe de a fi una echilibrata si bogata in magneziu.

 

Starea psihica si fizica a pacientului cu diabet in timpul izolarii

 

Perioada actuala este o perioada dificila pentru pacientii cu boli cronice, mai ales din punct de vedere psihologic. Pentru a evita starea de stres si de depresie, persoana cu diabet trebuie sa porneasca de la ideea ca daca face tot ce i-a recomandat medicul, totul va fi bine. Trebuie pastrata starea de optimism. Atata timp cat tratamentul necesar este la indemana, glicemiile sunt tinute sub control, spatiile aglomerate sunt evitate si starea de izolare este respectata, nu ar trebui sa apara niciun pericol.

De asemenea, trebuie evitata concentrarea exclusiva pe stiri. Timpul acesta liber trebuie vazut ca pe o oportunitate de a citi mai mult, de a vedea mai multe filme, seriale, de a tine legătura cu familia, etc.

 

Iata cateva reguli oferite de psiholog Andreia Mocan de la Centrul de Diabet, Nutritie, Boli metabolice care va pot ajuta in aceasta pandemie:

 

1. Nu neglijati comportamentele de auto-ingrijire specifice diabetului: auto-monitorizarea glicemica, urmarea tratamentului, alimentatie sanatoasa;

 

2. Incercati sa evitati sa vorbiti cu persoanele care va streseaza, panicheaza sau pun presiune asupra dvs. cu tot felul de informatii mai mult sau mai putin credibile legate de situatia actuala;

 

3. Reduceti timpul dedicat stirilor/emisiunilor/dezbaterilor tv si informatiilor din mediul online despre situatia creata de virus. Urmariti un singur jurnal de stiri pe zi si informati-va din surse sigure (stirioficiale.ro, gov.ro, mae.ro). Acceptati faptul ca stirile nu va vor raspunde la toate intrebarile pe care le aveti despre COVID-19;

 

4. Creati-va o rutina a programului zilnic si pastrati un stil de viata sanatos;

 

5. Pentru relaxare, ascultati muzica si puteti chiar sa dansati. Terapiile prin muzică si dans si-au dovedit utilitatea in decursul timpului, iar in aceste momente pot fi un bun aliat împotriva plictiselii. In aceasta perioada, institutiile de cultura autohtone sau internationale ofera acces gratuit pe platformele lor pentru a putea urmari emisiuni/spectacole/concerte, vizionare de galerii de arta a celor mai importante muzee ale lumii;

 

6. Uitati-va la emisiuni recreative si educative, filme si seriale;

 

7. In aceste momente, cand tehnologia este extrem de raspandita, va puteti gasi un partener virtual cu care puteti comunica. In plus, faceti miscare in casa sau alte activitati relaxante (ex. yoga, pilates, schimb de retete etc.);

 

8. Pentru a reduce plictiseala, puteti utiliza, de asemenea, tehnologia pentru a incepe un curs de dezvoltare personala sau cursuri educationale online. Puteti forma un grup de lectura, studiu, discutii etc.;

 

9. Chiar daca distantarea sociala este extrem de necesara in aceste momente si nu putem sa ne intalnim cu persoanele apropiate, cu familia sau cu prietenii, din nou, tehnologia ne este un aliat. Este important sa mentinem aceste relatii folosindu-ne de spatiul virtual. Utilizati computerele, telefoanele si diferitele platforme online pe care le aveti pentru a face acest lucru. Desi este necesar sa ne distantam social unii de altii (ex. fara petreceri, intalniri), nu trebuie sa ne pierdem natura noastra sociala si umana;

 

10. Fiti altruisti si ajutati persoanele din jurul dumneavoastra prin oferirea de sprijin emotional. Acest lucru se poate face prin ascultarea ingrijorarilor lor, prin repetarea a ceea ce aceste persoane va spun pentru a le arata ca ati inteles prin ce trec si prin oferirea de incurajari. Aceste lucruri reprezinta un mecanism eficient in a face fata situatiilor dificile;

 

11. Discutati si explicati clar copiilor si adolescentilor situatia actuala si ceea ce este necesar ca ei sa faca. Nu ii lasati sa urmareasca foarte multe stiri pentru a nu le induce o stare de ingrijorare inutila. Nu ii speriati, amenintati sau alarmati. Asigurati-le o rutina zilnica si un climat cat mai relaxat;

 

12. Nu va ignorati emotile, ci exprimati-le. Povestiti-va ingrijorarile si nemultumirile unor persoane de incredere sau incepeti sa le scrieti intr-un jurnal. Nu este nevoie sa le recititi sau sa le dati cuiva sa le citeasca. Faptul ca le asterneti pe hartie va va ajuta sa va faceti ordine in ganduri si emotii;

 

13. Reganditi pozitiv situatiile neplacute si observati oportunitatile care vi se ofera (ex. E groaznic sa stau in casa = tip de gand negativ care poate fi transformat intr-un gand pozitiv de genul: E neplacut sa stau numai in casa, dar nu e cel mai rau lucru. In plus, asa apuc sa imi fac ordine in dulap, sa spal, sa citesc, sa ma joc cu copiii, etc.);

 

14. Sunt anumite situatii pe care, din pacate, nu le putem controla, insa, putem sa le intoarcem in favoarea noastra prin acceptarea lor. Putem incerca sa le privim din diferite unghiuri mai optimiste si mai putin catastrofale. (ex. Nu putem controla virusul, dar ne putem controla comportamentele de auto-îngrijire);

 

15. Limitati consumul de cofeina, energizante si alcool, deoarece sunt ineficiente pe termen lung si pot accentua starile de agitatie si panica;

 

16. Vorbiti cu un psiholog despre starile dumneavoastra;

 

17. Stabiliti-va scopuri si planuri pentru ‘dupa ce trece Coronavirus’ pentru a avea o perspectiva asupra viitorului;

 

DIABETUL SI BOLILE CARDIOVASCULARE

 

Diabetul zaharat, in special cel de tip 2, este asociat cu boala cardiovasculara. Cresterea in greutate, nivelul ridicat al trigliceridelor sau al colesterolului sunt factori prezenti atat in diabet, cat si in boala cardiovasculara. Este important de precizat ca pot fi luate masuri pentru a preveni bolile cardiovasculare (de exemplu insuficienta cardiaca) printr-un management optim al bolii, care poate include atat tratament medicamentos, cat mai ales optimizarea stilului de viata. Persoana cu diabet zaharat de tip 2 trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa, sa faca cel putin o ora de miscare pe zi si sa urmeze tratamentul prescris. Din fericire, exista tratamente care pot preveni boala cardiaca la persoana care traieste cu diabet zaharat de tip 1, dincolo de obtinerea controlului glicemic.

 

 

SFATURI PRACTICE PE TIMP DE STARE DE URGENTA SI NU NUMAI

 

 

Cumpararea alimentelor

 

-Nu alegeti ambalaje desfacute, conserve umflate/ruginite/adanc infundate, borcane crapate. Asigurati-va ca acestea sunt corespunzator sigilate/inchise;

-Nu cumparati alimente expirate. Refrigerati alimentele proaspete si perisabile cat mai curand posibil;

-Alegeti numai lapte/branzeturi sau sucuri pasteurizate;

– Evitati alimentele de tip “vrac”, esantioanele gratuite, de reclama, deserturile cu creme de ou, alimentele gata preparate din zonele de autoservire, produsele feliate in magazin, inghetatele din tonomatele cu auto-servire.

 

Sfaturi cu privire la pregatirea alimentelor:

 

-Nu lasati alimentele la temperatura camerei mai mult de 2 ore de la prepararea sau cumpararea lor; refrigerati-le cat mai curand posibil. Preparatele pe baza de oua, creme, maioneza nu se lasa nerefrigerate mai mult de o ora;

-Consumati alimentele preparate in cel mult 4 zile de la preparare;

-Nu consumati alimente ce au miros sau gust ciudat;

-Nu mancati oua crude sau incomplet preparate. Nu folositi oua cu coaja crapata.

 

Pastrarea alimentelor in frigider

 

-Temperatura in frigider trebuie sa fie sub 4°C si în congelator de –18°C;

-Schimbati locul alimentelor in frigider, astfel incat alimentele mai vechi sa fie mai in fata, pentru a putea fi consumate in timp util, iar cele mai proaspete mai in spate. Nu consumati alimente dupa expirarea termenului de valabilitate;

-Mentineti curatenie perfecta in locurile de stocare a alimentelor;

-Plasati carnea, pestele, puiul crud impachetate, in sertare speciale sau in compartimente diferite fata de alimentele deja preparate, astfel incat zeama de carne, daca apare, sa nu vina in contact cu alte alimente.

 

Sursa : www.medicalmanager.ro

 

Articol publicat la data de: