Skip to main content

 

Helicobacter pylori – Generalitati

Helicobacter pylori (H. pylori) apare atunci cand un tip de bacterie numita Helicobacter pylori infecteaza stomacul. Acest lucru se intampla de obicei in copilarie. O cauza comuna a ulcerelor peptice o reprezinta infectia cu Helicobacter pylori si poate fi prezenta la mai mult de jumatate din populatia lumii.

Helicobacter Pylori – Cauze

 In timp ce modul exact de transmitere a bacteriei Helicobacter pylori nu este cunoscut, se pare ca este raspandita de la o persoana la alta prin saliva, iar majoritatea persoanelor infectate devin infectate ca si copiii. De asemenea, Helicobacter pylori are potentialul de a fi raspandit prin contaminare cu fecale. Acest lucru poate explica de ce rata infectiei este atat de mare in tarile mai sarace si in grupurile caracterizate de conditii de viata aglomerate, conditii sanitare slabe si lipsa apei curate. Igiena personala este, de asemenea, foarte importanta deoarece spalarea neadecvata a mainilor poate fi potentiala sursa de infectie.

Helicobacer pylori – Simptome

Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu vor prezenta de regula semne sau simptome. Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar este posibil ca unii oameni sa se nasca cu mai multa rezistenta la efectele nocive ale acestei bacterii.

Simptome ce pot fi asociate cu infectia Helicobacter pylori:

  • Durere abdominala sau arsuri (durerea abdominala este mai grava atunci cand stomacul este gol)
  • Greata
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Balonare
  • Pierdere in greutate neintentionata
  • Dificultate la inghitire.

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale servere sau persistente, scaune si varsaturi sangeroase ori negre. Aceste simptome sunt comune si pot fi cauzate inclusiv de alte conditii. Asadar, unele din simptomele infectiei cu Helicobacter pylori sunt prezente si la persoanele neinfectate cu aceasta bacterie. 

Helicobacter pylori – Factori de risc 

Helicobacter pylori este de regula dobandit in copilarie. Factorii de risc pentru infectia cu Helicobacter pylori sunt legati de conditiile de viata din copilarie, cum ar fi:

  • Traind in conditii aglomerate; Ai un risc mai mare de infectie cu Helicobacter pylori daca locuiesti intr-o casa cu multe alte persoane
  • Traind fara aprovizionare fiabila cu apa curata; Avand o alimentare fiabila de apa curata, curgatoare ajuta la reducerea riscului de Helicobacter pylori
  • Traind intr-o tara in curs de dezvoltare; Persoanele care traiesc in tarile in curs de dezvoltare, unde conditiile de viata aglomerate si nesanatoase pot fi mai frecvente, au un risc mai mare de infectie cu Helicobacter pylori
  • Traind cu cineva care are o infectie cu Helicobacter Pylori; Daca cineva cu care locuiesti are Helicobacter pylori, este probabil sa ai si tu.

Helicobacter pylori – Depistare

 

Test de sange

Analiza unei probe de sange poate releva dovezi ale unei infectii active sau anterioare cu Helocobacter pylori in corpul tau. Cu toate acestea, testele din scaun sunt mai bune la detectarea infectiilor active cu Helicobacter pylori in comparatie cu testele de sange.

Test fecale

Un test de laborator numit test de antigen al scaunului cauta proteine ​​straine (antigene) asociate cu infectia de Helicobacter pylori in scaun.

Endoscopia

Pentru acest test, cunoscut sub numele de examen de endoscopie superioara, pacientul va fi sedat. In timpul examenului, medicul intoduce un tub flexibil lung, echipat cu o camera mica (endoscop) in gat, esofag, stomac si duoden. Acest instrument va permite medicului sa vizualizeze orice nereguli in tractul digestiv superior si sa preia cateva mostre de tesut (biopsie) ce vor fi analizate pentru infectia cu Helicobcter Pylori.

Totodata, acest test nu este recomandat in general pentru a diagnostica o infectie cu Helicobacter pylori deoarece este mai invaziv decat un test de sange sau de scaun, dar poate fi folosit pentru a diagnostica ulcerul Helicobacter pylori sau daca este necesar pentru a exclude alte afectiuni digestive.

Helicobacter pylori – Tratament 

Infectiile cu Helicobacter pylori sunt tratate de obicei cu cel putin doua antibiotice diferite simultan, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor ce au rezistenta la un anumit antibiotic. De asemenea, medicul dumneavoastra va va prescrie sau va recomanda un medicament care suprima acidul, pentru a ajuta vindecarea mucoasei stomacului.

La cel putin patru saptamani dupa tratament, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa repetati din nou testul pentru Helicobacter pylori. Daca testele arata ca tratamentul nu a reusit, puteti repeta o alta runda de tratament, insa de data aceasta o combinatie diferita de antibiotice.

 

 

Sursa : mayoclinic.org

 

Articol publicat la data de 19- 03- 2020

 

Lasă un comentariu