Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

IMPORTANTA VITAMINEI D – CUM PREVINE RISCUL DE DIABET

IMPORTANTA VITAMINEI D – CUM PREVINE RISCUL DE DIABET IN PLOIESTI

 

 

Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, dar insolubila in apa, esentiala pentru sanatate, ce se gaseste in alimentele care contin grasimi, precum migdale, unt de arahide sau avocado. Unele studii arata ca poate ajuta la prevenirea bolilor de inima si chiar a diabetului de tip 2. Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti, rezultand o mineralizare osoasa corecta. Este produsa in mod natural de organism in urma expunerii la lumina soarelui, dar se gaseste si in alimente.

 

 

Rolul vitaminei D in sanatatea organismului

 

Vitamina D joaca multe roluri importante in organism si ajuta la mentinerea sanatoasa a oaselor, articulatiilor si a dintilor, fiind benefica si pentru sistemul imunitar. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism si ajuta la fromarea oaselor. Unele studii observationale sugereaza ca vitamina D poate juca un rol important in prevenirea anumitor boli si tulburari, cum ar fi diabetul. Rolul major al vitaminei D este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange, ajuta organismul sa absoarba calciul, care formeaza si mentine oasele puternice. Poate avea un rol important si in mentinerea functiei musculare si in intarirea sistemului imunitar. Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) noteaza ca persoanele cu diabet sunt supuse unui risc de doua ori mare de aparitie a complicatiilor unor boli de inima decat persoanele fara diabet.

 

 

Care este legatura dintre vitamina D si diabet?

 

Un numar tot mai mare de studii sugereaza o legatura intre vitamina D si diabetul de tip 2. Studiile au descoperit ca persoanele care au rezistenta la insulina si un nivel scazut de vitamina D pot avea un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, s-a observat ca persoanele recent diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 tind sa aiba niveluri de vitamina D mai scazute decat persoanele fara diabet.

 

In diabetul de tip 2, uneori, celulele pancreasului nu functioneaza corect si se lupta pentru a produce suficienta insulina pentru a ajuta la controlul nivelului de zahar din sange.

Receptorii specifici din pancreas pot functiona numai atunci cand este disponibila suficienta vitamina D. Logica: vitamina D poate sustine functia pancreasului.

 

Un mic studiu, publicat in septembrie 2019 in Jurnalul European de Endocrinologie, a descoperit ca suplimentarea cu vitamina D timp de sase luni, imbunatateste sensibilitatea la insulina si productia, la 96 de participanti cu risc ridicat de diagnostic sau cu diabet de tip 2 recent. Rezultatele sugereaza ca vitamina D poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.

 

 

De asemenea, suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 la persoanele care au un nivel scazut de vitamina D si un risc ridicat de a dezvolta aceasta afectiune. Un nivel normal de vitamina D poate ajuta la reducerea rezistentei la insulina, care este semnul caracteristic al diabetului zaharat de tip 2.

 

 

Ce factori pot duce la o deficienta de vitamina D?

 

 

Desi sursa optima de vitamina D este lumina soarelui, poate fi dificil sa obtineti doza zilnica in acest fel, mai ales in lunile de iarna. Persoanele cu pielea mai închisa la culoare prezinta un risc mai mare de deficienta de vitamina D, deoarece pielea actioneaza ca o protectie solara naturala, incetinind productia de vitamina D, in timp ce persoanele supraponderale sau obeze, de asemenea, tind sa aiba niveluri mai scazute de vitamina D.

 

 

 

Alimente bogate in vitamina D

 

Pe langa lumina solara, un alt mod de a suplimenta vitamina D este din alimente. Conform NIH, sursele alimentare de vitamina D includ peste gras (precum somon, hering si ton), alimente fortificate (lapte, iaurt, suc de portocale si unele cereale si paine) si oua, precum si cantitati mai mici din unele branzeturi si unele feluri de ciuperci.

Daca nivelul de vitamina D din sange este prea scazut, medicul poate recomanda un supliment, in urma unui test pentru vitamina D.

 

 

Care este nivelul normal de vitamina D in organism?

 

Aportul de vitamina D pentru majoritatea adultilor este de 600 UI, iar adultii de peste 70 de ani au nevoie de ceva mai mult, 800 UI, conform Institutelor Nationale de Sanatate. Persoanele cu diabet nu fac exceptie.

 

Exista doua forme principale de vitamina D: Vitamina D2 si Vitamina D3.

 

Vitamina D2 se gaseste in plante si alimente fortificate, in timp ce vitamina D3 provine din proteine si este produsa natural in organism atunci cand pielea ta este expusa la soare.

 

In ceea ce priveste suplimentele, veganii pot lua vitamina D2, dar pentru beneficii optime, vitamina D3 poate fi mai eficienta. Acest lucru se poate datora în parte diferentelor dintre structurile lor chimice si capacitatea lor de a se lega de receptorii de vitamina D.

 

 

Administrare vitamina D si reactii adverse

 

Cercetarile sugereaza ca in urma admnistrarii unei cantitati prea mari de vitamina D, pot aparea efecte adverse.

Dozele foarte mari de vitamina D pot duce la toxicitate care pot provoca greata, varsaturi si alte complicatii. Persoanele cu diabet se confrunta, de asemenea, cu posibila aparitie a acestor riscuri.

 

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, care prezinta un risc mai mare de boli de inima si rinichi, ar trebui sa fie constienti de faptul ca aportul in exces de vitamina D poate intari vasele de sange si tesuturile din cauza nivelului crescut de calciu din sange, care poate duce la afectarea inimii si a rinichilor. Vitamina D poate interfera cu anumite medicamente.

 

Asociația Americană pentru Diabet (ADA) noteaza ca nu exista dovezi suficiente pentru a recomanda utilizarea de rutina a vitaminei D pentru a imbunatati controlul zaharului din sange la persoanele care au diabet si nu toate cercetarile sugereaza ca vitamina D este utila atunci cand vine vorba de prevenirea diabetului.

 

 

Sursa: www.rodiabet.ro

Articol publicat la data de 28.07.2020