fbpx
Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Ingrijorator! In ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism… virtual

Ingrijorator! In ultimii 5 ani s-a dezvoltat un nou tip de autism… virtual

SFATURI MEDICALE

 

Aveti mare grija cat timp va lasati copiii in fata televizoarelor, tabletelor ori telefoanelor inteligente. Excesul de tehnologie la varste foarte mici poate duce la tulburari din spectrul autist, spun medicii psihiatri. Jocurile pe telefon sau tableta, desenele animate par inofensive, dar pot avea efecte grave pentru copiii dumneavoastra, mai ales daca sunt mai mici de doi ani. Cei care petrec astfel mai mult de patru ore pe zi pot dezvolta o forma noua de autism… virtual. In ultimii 5 ani specialistii (medici neuropsihiatri, pediatri, medici de familie, psihologi) au identificat o noua forma de autism: “AUTISMUL VIRTUAL”. Fetele sunt mai putin afectate, iar dintre cazurile identificate 80% erau baieti. Specialistii spun ca in primii doi ani, copiii ar trebui sa stea mai mult afara, in natura si sa comunice cat mai des cu adultii. Cand parintii determina nefolosirea acestor ecrane timp de cateva luni, simptomele copilului dispar.

 

Noi studii clinice au constatat ca multi copii mici care petrec prea mult timp in fata ecranelor – au simptome etichetate ca „autism”, precum:

 

  • Nu arata cu degetul. Copilul dvs. nu arata cu degetul atunci cand cere ceva sau vrea sa atraga atentia asupra unui lucru;
  • Nu raspund la nume. Atunci cand este strigat pe nume, copilul nu raspunde. Pare a fi distras sau neatent. De fapt nu realizeaza ca este apelat;
  • Nu inteleg limbajul simplu. Copilul are dificultati mari in a intelege cuvinte simple;
  • Nu au joc simbolic. Copilul este apatic si nu reactioneaza la stimuli;
  • Nu au contact vizual.

 

Un studiu facut de Centrul pentru Copii cu Autism din Romania arata ca in cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticati cu o forma de autism, factorul declansator este vizionarea excesiva a programelor TV sau a altor forme de realitatea virtuala“Daca aparent 5 ore pe zi de vizionare ar trebui “sa nu fie” un fapt ingrijorator, in cazul copiilor si mai ales al copiilor mici de 0-2 ani, consumul TV este foarte daunator, ajungandu-se in marea majoritate a cazurilor in care cei mici au fost lasati in medie peste 5 ore/zi in fata mediilor virtuale, la diagnostice de intarziere in dezvoltarea psiho-motrica, intarziere in aparitia si dezvoltarea limbajului, tulburare de opozitie si/sau comportament, si, mai grav, de ADHD sau chiar de autism” – Marius Zamfir, psiholog si coordonator Centru pentru Copii cu Autism.

 

Romania a inregistrat o crestere uluitoare a autismului in randul tinerilor din spitalele pentru copii. Cauza a fost necunoscuta, astfel incat un psihiatru a cautat in activitatea de inregistrare a unui spital pe toti pacientii admisi. In aceste inregistrari, el a gasit o tendinta puternica: copiii care prezinta autism petrec patru sau mai multe ore pe zi uitandu-se la un tip de ecran: televizor, calculator, tableta sau telefon.

 

Un studiu britanic a scos la iveala faptul ca tinerii petrec mai mult timp in fata televizorului decat pe bancile scolii – mai multe cazuri de obezitate, diabet, deficit de atentie si tulburari de comportament. Studiul a luat in considerare copiii din Marea Britanie, Canada si SUA. Copiii englezilor isi petrec sase ore pe zi scrutand diferite ecrane (televizorul in principal), iar cei din Canada si SUA ii depasesc, ajungand la aproape opt ore. Cifre ingrijoratoare, la care se adauga faptul ca parintii, in general, nu stabilesc nicio regula in privinta timpului petrecut in fata televizorului.

 

Astfel, studiile internationale recomanda: accesul la tehnologiile si dispozitivele multimedia pentru copii intre 0-2 ani TREBUIE restrictionat complet, pentru copii intre 3-5 ani TREBUIE sa fie limitat la maxim o ora pe zi, iar pentru cei intre 6-12 ani la maxim 2 ore pe zi. Dupa cateva luni de terapie, recuperarea este totala. Autismul virtual ramane o amintire urata si… o lectie de viata.

 

Ce se intampla? Ce se afla in spatele cresterii exponentiale a diagnosticului de autism? Eliminarea ecranelor electronice din viata a cel putin unor copii mici scade riscul de autism sau chiar isi reduce simptomele dupa ce au fost diagnosticati?

 

Intr-adevar, ecranele sunt atat de atragatoare incat este dificil pentru copil sa se întoarca la altceva. Pe scurt, el devine distras de ecran si dependent. Ecranul izoleaza, de asemenea, copilul de interactiunile umane care sunt necesare pentru abilitatile de comunicare si dezvoltarea limbajului. Si mai rau, zgomotul si lumina de pe ecrane – chiar si desene animate – pot genera emotii dureroase pe care copilul nu le poate face fata. Aceste sentimente pot duce la un comportament violent si agresiv la un copil mic.

 

Cresterea exploziva a autismului afecteaza copiii din toate tarile dezvoltate. Din perspectiva autismului virtual, este logic ca tarile care nu au experimentat revolutia digitala sa nu fi experimentat cresteri exponentiale in diagnosticul autismului, deoarece copiii lor nu petrec timp in fata ecranelor. In urma unui studiu s-a observat ca dupa ce pacientii „autisti” au petrecut o luna in Africa, fara ecrane, s-au intors fara simptome.

 

Daca ecranele sunt indepartate de la unii copii cu diagnostic de autism, dezvoltarea creierului copilului poate reveni la normal. Incepe sa se joace ca niciodata. Se intoarce la o dezvoltare normala. Pe baza studiilor mici, nu putem concluziona ca acest lucru este valabil pentru fiecare copil. Dar pe baza numarului crescut de studii de cazuri clinice, este cu siguranta adevarat pentru unii copii. Desi oamenii de stiinta nu au gasit o legatura genetica pentru autism, unii copii pot fi predispusi sa dezvolte simptome de autism.

 

In mod evident, eliminarea ecranelor din viata unui copil mic nu este o sarcina usoara pentru parinti. Unii parinti au spus ca nu pot tine televizorul oprit seara, deoarece le place sa urmareasca programele lor preferate, acesta fiind un mod in care se relaxeze dupa ce vin acasa de la serviciu. Acestor parinti le-a fost sugerat sa inregistreze emisiunile pe care le doresc si sa le vada dupa ce copiii au adormit. Este posibil ca parintii sa aiba nevoie de sprijin pentru aceasta schimbare a stilului de viata. In unele cazuri, ei ar putea avea nevoie de sprijin de la un terapeut sau un asistent social care are cunostinte in dezvoltarea copilului. Dar cand parintii fac schimbarile necesare si petrec mai mult timp cu copilul lor in joc interactiv, efectele pot fi uimitor de benefice. Acest lucru este valabil pentru orice copil. Si daca un copil este expus riscului de autism sau a fost deja diagnosticat, exista si mai multa motivatie ca parintii sa incerce eliminarea ecranului timp de o luna pentru a vedea daca absenta timpului de pe ecran produce rezultate.

 

 

Importanta activitatilor fizice la copii

 

Activitatile fizice au un mare impact in dezvoltarea emotionala a copilului. Chiar daca principalul rol al sportului in viata copilului este de a-l ajuta sa creasca mare, puternic si sanatos din punct de vedere fizic, exista si o serie de beneficii mintale sau psihologice deloc de neglijat pentru el. Sanatatea emotionala este la fel de importanta pentru dezvoltarea copilului precum cea fizica si poate fi stimulata din plin de miscare. Cu ajutorul sportului copilul creste implinit fizic, psihic si emotional.

Iata cateva beneficii ale sportului: combate stresul si depresia, stimuleaza buna dispozitie, stimuleaza interactiunile, imbunatateste imaginea de sine, imbunatateste performantele academice.

 

Cu ajutorul sportului copiii vor invata sa fie rabdatori cu ceilalti si sa isi astepte randul, sa fie responsabili, sa aiba respect pentru ceilalti, ca fiecare are rolul lui intr-o echipa si ca fiecare om conteaza, sa fie ascultatori, sa indeplineasca sarcinile pe care le primesc de la un adult, sa se descurce in situatii neprevazute si sa se adapteze mai usor. Si nu in ultimul rand, isi vor face foarte multi prieteni, de aceeasi varsta cu ei si cu pasiuni si interese asemanatoare.

Copilul trebuie incurajat sa faca sport, miscare in aer liber, plimbari cu bicicleta, sau inscris la unul dintre sporturile lui preferate, dar niciodata sa fie obligat sa faca ceva ce nu ii face placere.

 

Importanta analizelor medicale la copii

 

Majoritatea parintilor prefera sa efectueze analize medicale copiilor doar in caz de urgenta, cand este o boala asociata, deoarece disconfortul fizic si psihic resimtit de copil in momentul recoltarii este considerat, pe nedrept, inutil. Este indicat sa efectuati periodic copiilor analize medicale, cel putin o data pe an in mod voluntar, in scop profilactic deoarece exista o multitudine de probleme pe care cei mici le pot prezenta fiind asimptomatici (lipsesc simptomele). In plus, colectivitatea ii expune pe cei mici la o serie de microbi, in special la paraziti care nu pot fi detectati cu ochiul liber. Curiozitatea cu privire la starea reala de sanatate a copilului nu trebuie privita drept ipohondrie, ci precautie, fiind vorba de o serie de deficiente in dezvoltare care nu pot fi evidentiate decat prin analize de laborator, cum sunt lipsa de calciu sau cea de fier. Analizele pot viza fie sangele, fie diverse secretii ale organismului (mucus, saliva, urina, materii fecale).

 

Retineti faptul ca analizele medicale, indiferent de natura lor, se efectueaza la solicitarea medicului (pediatru/de familie, din ambulatoriu sau in spital), existand insa si analize solicitate de institutiile de invatamant (cresa, gradinita, scoala) inainte de inceperea anului scolar sau dupa o perioada lunga de absenta. Prin urmare, chiar pentru o relevanta sporita, este indicat sa consultati medicul inainte de a le efectua deoarece acesta va poate indica si ulterior explica analizele necesare, respectiv valorile inregistrate.

 

 

Surse: Madinamerica.com, Camelia-Antal.ro, Stop Autism Virtual, IStock

 

Articol publicat la data de : 29-05-2018