Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Obezitatea este o boala care se poate dobandi din copilarie!

Obezitatea este o boala care se poate dobandi din copilarie!

SFATURI MEDICALE

 

Prezenta obezitatii in copilarie ne prezice daca un copil va fi obez in viata adulta. Ca si adultilor, nici copiilor nu le este deloc usor sau comod sa scada in greutate si astfel, mare parte dintre copiii obezi se transforma in adulti obezi.

 

 

Procesul prin care copiii devin obezi incepe inca de la gradinita, potrivit unei cercetări publicate in revista americana New England Journal of Medicine, iar la varsta de 14 ani, mai mult de jumatate dintre participantii la studiu erau obezi de cel putin 5 ani.

 

De asemenea, studiul arata ca riscul de a deveni obezi pana in clasa a patra este de patru ori mai mare in randul copiilor care au fost supraponderali la gradinita decat aceia care au avut o greutate normala.

 

„Daca tendintele in incidenta obezitatii sunt bine stabilite, noi stim foarte putine despre copiii care devin obezi si la ce varsta”, a explicat Solveig Cunningham, profesor asistent la Facultatea de Sanatate Publica de la Universté Emory, autorul principal al acestei cercetari.

 

Studiul a fost realizat pentru aproximativ 3.8 milioane de copii si a aratat ca peste 12,4% dintre copiii americani de la gradinita erau obezi si 14,9 supraponderali, potrivit autorilor care s-au bazat pe indicele de masa corporala infantila stabilita de Centrul Federal de Control si Prevenire a Maladiilor (CDC).

 

Rata de obezitate a fost cu pana la 20,8% mai mare in randul copiiilor cu varsta medie de 14,1 ani.

 

Totodata, 20% dintre copiii care faceau parte din familii foarte bogate au avut cea mai mica incidenta a obezitatii la gradinita comparativ cu cei din celelalte grupuri socio-economice, potrivit studiului.

 

Copiii care au avut o greutate mai mare la nastere (peste patru kilograme) si au fost supraponderali la gradinita au inregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi inaintea de varsta de 14 ani, potrivit acestei cercetari. Aproximativ 36% dintre copiii deveniti obezi pana la varsta de 14 ani au avut mai mult de patru kilograme la nastere.

 

„Noi avem indicii ca unii factori dinainte de nastere si din primii ani de viata joaca un rol important in obezitate”, precizeaza profesorul.

 

Potrivit cercetatorilor, eforturile de prevenire ar trebui sa se concentreze asupra acestor copii „susceptibili de a deveni obezi mai tarziu in viata„.

 

 

ORO, primul studiu publicat privind obezitatea in Romania.

 

21,3% dintre romanii cu varsta peste 18 ani sufera de obezitate, arata rezultatele Studiului epidemiologic ORO de prevalenta obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii in populaţia adulta din Romania. Acesta este primul studiu publicat, privind nivelul obezitatii in Romania si factorii care o determina.

 

Conform analizei, rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca in timp ce la adultii de pana in 39 de ani obezitatea este prezenta la 9,9% dintre acestia, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta 40-59 ani si ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

 

Sapte factori care determină obezitatea, la romani

 

Conform datelor studiului, se asociaza cu obezitatea:

 

• consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;
• mesele consistente dupa ora 21:00;
• consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta;
• mese noaptea;
• consumul de untura, consumul alimentelor prajite;
• sedentarismul;
• numar scazut de ore de somn;

 

Acestea reprezinta componente ale stilului de viata nesanatos identificate in randul persoanelor cu obezitate si suprapondere. Educatia in domeniul nutritiei, la nivel populational poate influenta trecerea spre stilul de viata sanatos, in care moderatia, echilibrul, impreuna cu activitatea fizica sunt elemente prioritare”, a explicat Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman, UMF „Iuliu Hatieganu”, Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

 

Cum se poate evita ingrasarea?

 

Rezultatele analizei arata complexitatea factorilor care determina obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viata pot asigura protectie impotriva aparitiei supragreutatii sau obezitatii:

 

• număr crescut de zile de activitate fizica moderata sau intensa/saptamana;
• un program de alimentatie ordonat cu 3 mese/zi, cantitati moderate;
• consum regulat de peste, legume si fructe;
• consum de uleiuri vegetale.

 

Studiul ORO a relevat totodata o prevalenta mai ridicata a obezitatii  in randul persoanelor de sex masculin, in comparatie cu cele de sex feminin.

 

Există si diferente regionale: in Banat, Crisana si Transilvania procentul obezitatii este de 18,8%, fata de Moldova, unde procentul este de 23,8%. In Oltenia si Muntenia, prevalenta obezitatii este aceeasi cu cea inregistrata la nivel national, 21.3%. In ceea ce priveste rata supraponderii, tot in Moldova este si procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, 33,4%, media pe tara fiind de 31,1%. In Banat, Crisana si Transilvania, prevalenta supraponderii este de 28%, in timp ce in Oltenia si Muntenia, de 32.2%.

 

 

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipa de opt investigatori romani, medici cu specialiatea de diabet, nutritie si boli metabolice, coordonata de catre Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un esantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucuresti, Cluj, Galati, Gorj, Iasi, Suceava, Timis. Esantionul analizat in Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populatia adulta din Romania.

 

Sursa text: Dr. Filip Marilena Iuliana – medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

 

Articol publicat la data de : 10-05-2018