Telefon: 0775 583 537
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Obezitatea este o boală care se poate dobândi din copilarie!

Obezitatea este o boală care se poate dobândi din copilarie!

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

 

Prezenţa obezităţii în copilarie ne prezice daca un copil va fi obez în viaţa adultă.Ca şi adulţilor, nici copiilor nu le este deloc uşor sau comod să scadă în greutate şi astfel, mare parte dintre copiii obezi se transformă în adulţi obezi.

 

 

Procesul prin care copiii devin obezi începe încă de la grădiniţă, potrivit unei cercetări publicate în revista americană New England Journal of Medicine, iar la vârsta de 14 ani, mai mult de jumătate dintre participanţii la studiu erau obezi de cel puţin 5 ani.

 

De asemenea, studiul arată că riscul de a deveni obezi până în clasa a patra este de patru ori mai mare în rândul copiilor care au fost supraponderali la grădiniţă decât aceia care au avut o greutate normală.

 

„Dacă tendinţele în incidenţa obezităţii sunt bine stabilite, noi ştim foarte puţine despre copiii care devin obezi şi la ce vârstă”, a explicat Solveig Cunningham, profesor asistent la Facultatea de Sănătate Publică de la Universté Emory, autorul principal al acestei cercetări.

 

Studiul a fost realizat pentru aproximativ 3.8 milioane de copii si a arătat că peste 12,4% dintre copiii americani de la grădiniţa erau obezi şi 14,9 supraponderali, potrivit autorilor care s-au bazat pe indicele de masă corporală infantilă stabilită de Centrul Federal de Control şi Prevenire a Maladiilor (CDC).

 

Rata de obezitate a fost cu până la 20,8% mai mare în rândul copiiilor cu vârsta medie de 14,1 ani.

 

Totodată, 20% dintre copiii care făceau parte din familii foarte bogate au avut cea mai mică incidenţă a obezităţii la grădiniţă comparativ cu cei din celelalte grupuri socio-economice, porivit studiului.

 

Copiii care au avut o greutate mai mare la naştere (peste patru kilograme) şi au fost supraponderali la grădiniţă au înregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi înaintea de vârsta de 14 ani, potrivit acestei cercetări. Aproximativ 36% dintre copiii deveniţi obezi până la vârsta de 14 ani au avut mai mult de patru kilograme la naştere.

 

„Noi avem indicii că unii factori dinainte de naştere şi din primii ani de viaţă joacă un rol important în obezitate”, precizerază profesorul.

Potrivit cercetătorilor, eforturile de prevenire ar trebui să se concentreze asupra acestor copii „susceptibili de a deveni obezi mai târziu în viaţă„.

 

 

ORO, primul studiu publicat privind obezitatea în România.

 

21,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani suferă de obezitate, arată rezultatele Studiului epidemiologic ORO de prevalenţă a obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România. Acesta este primul studiu publicat, privind nivelul obezităţii în România şi factorii care o determină.

 

Conform analizei, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceştia, procentul creşte la 30,1% la grupa de vârstă 40-59 ani şi ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.

 

Şapte factori care determină obezitatea, la români

 

Conform datelor studiului, se asociază cu obezitatea:
• consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;
• mesele consistente după ora 21:00;
• consumul unor cantităţi mari de alimente la interval mai mic de o ora faţă de masa precedentă;
• mese noaptea;
• consumul de untură, consumul alimentelor prăjite;
• sedentarismul;
• număr scăzut de ore de somn;

 

Acestea reprezintă componente ale stilului de viaţă nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate şi suprapondere. Educaţia în domeniul nutriţiei, la nivel populaţional poate influenţa trecerea spre stilul de viaţă sănătos, în care moderaţia, echilibrul, împreună cu activitatea fizică sunt elemente prioritare”, a explicat Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman, UMF „Iuliu Haţieganu”, Preşedintele Asociaţiei Romane pentru Studiul Obezităţii.

 

Cum se poate evita îngrăşarea?

 

Rezultatele analizei arată complexitatea factorilor care determină obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viaţă pot asigura protecţie împotriva apariţiei supragreutăţii sau obezităţii:
• număr crescut de zile de activitate fizică moderată sau intensă/săptămână;
• un program de alimentaţie ordonat cu 3 mese/zi, cantităţi moderate;
• consum regulat de peşte, legume şi fructe;
• consum de uleiuri vegetale.

 

Studiul ORO a relevat totodată o prevalenţă mai ridicată  a obezităţii  în rândul persoanelor de sex masculin, în comparaţie cu cele de sex feminin.

 

Există şi diferenţe regionale: în Banat, Crişana şi Transilvania procentul obezităţii este de 18,8%, faţă de Moldova, unde procentul este de 23,8%. În Oltenia şi Muntenia, prevalenţa obezităţii este aceeaşi cu cea înregistrată la nivel naţional, 21.3%. În ceea ce priveşte rata supraponderii, tot în Moldova este şi procentul cel mai mare de persoane cu supragreutate, 33,4%, media pe ţară fiind de 31,1%. În Banat, Crişana şi Transilvania, prevalenţa supraponderii este de 28%, în timp ce în Oltenia şi Muntenia, de 32.2%.

 

 

Studiul ORO, demarat în vara anului 2014, a fost derulat de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialiatea de diabet, nutriţie şi boli metabolice, coordonată de către Conf. Univ. Dr. Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un eşantion de aproximativ 2100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Gorj, Iaşi, Suceava, Timiş. Eşantionul analizat în Studiul ORO a fost reprezentativ statistic pentru populaţia adultă din România.

 

 

Articol publicat la data de : 10-05-2018