Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Preventia alimentara in bolile oncologice!

Preventia alimentara in bolile oncologice!

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

 

 

Preventia alimentara in bolile oncologice!

 

Romania are cele mai inalte rate standardizate de incidenta si mortalitate prin cancer de col uterin din Europa. Este a treia cauza de mortalitate prin cancer la femeile din Romania, dupa cancerul mamar si cel colorectal. Mortalitatea mare este explicabila prin faptul ca, in Romania, diagnosticul este pus in stadii tardive ale bolii, cand neoplazia este invaziva.

 

Studiile au indicat ca 5-10% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de defecte genetice, restul de 90-95% fiind datorate mediului si stilului de viata pe care il adoptam.

 

Studiile realizate au indicat ca tutunul, dieta, infectiile, obezitatea si alti factori contribuie cu aproximativ 25–30%, 30–35%, 15–20%, 10–20% si respectiv 10–15% la incidenta deceselor provocate de cancer.

 

Carcinogeneza de origine alimentara este indusa indirect prin aport excesiv de grasimi si proteine, ingestia ridicata de alcool, scaderea aportului de fibre alimentare si a unor vitamine, minerale { fier, iod, vitamina C, A, E, B2, B6}.

 

Excesul de grasimi modifica flora intestinala, creste productia de acizi biliari si peroxizi, modifica profilul hormonal- exces de estrogeni.

 

Excesul de proteine alimentare – particular carne – se asociaza cu exces de grasimi si formare de produsi fenolici cu efect negativ asupra mucoasei colonului.

 

 

Alcoolul in cantitate crescuta determina dezechilibre nutritionale asociate cu ingestia de aditivi, coloranti alimentari asociati cu favorizarea cancerului.

 

 

Fibrele alimentare {din legume si fructe} ce se regasesc in cantitate mica in consumul zilnic, alaturi de excesul de proteine animale si grasimi favorizeaza cancerele la nivel digestiv prin exacerbarea florei intestinale anaerobe, tranzit intenstinal lent, diminuarea reziduriilor digestive prin fecale.

 

 

Carenta de iod se asociaza cu aparitia cancerului tiroidian, cea de vitamina B2- cu aparitia celor la nivel oro- faringian, iar carenta de vitamina A cu cel gastric.

Pentru o alimentatie cat mai corecta, care sa contribuie cat mai mult la mentinerea starii de sanatate pe care ne-o dorim se recomanda respectarea regulilor de mai jos:

 

DE EVITAT ÎN ALIMENTAȚIE:

 

  • Consumul de grasimi si uleiuri repetat prajite, afumate – sarate – condimentate in exces
  • Alcool in cantitate crescuta – peste 30 gr alcool pur/zi
  • Consumul alimentelor la limita de expirare, in ambalaje deteriorate, conditii improprii de depozitare
  • Glucide rafinate- zahar, bomboane, siropuri, zaharuri industriale

 

RECOMANDAT ÎN ALIMENTAȚIE:

  • Consum zilnic de legume si fructe – minim 2 portii fructe/zi, respectiv 3 portii legume/zi- in particular a celor colorate : morcovi, spanac, sfecla, fructe de padure, maceșe, catină, mere
  • Consum de peste – in particular cel oceanic, unele specii din cele de Dunare
  • Produse germinate – in special germeni de grau- paine si produse cerealiere cu un conținut mare de fibre alimentare
  • Hidratare corecta
  • Dieta echilibrata in principii nutritive – din ratia caloric zilnica

 

REGULI GENERALE:

– proteine 10-15% – in medie 0,8 g/kgc/zi- 1/3 de origine animala

– lipide- 20-30%- colesterol maxim 300 mg/zi, aici grasi saturati {din carne, lapte}- 10%- polinesaturati { din uleiuri- vegetale, de peste} 10%- mononesaturati { din uleiuri din oleaginoase, similar industrial} 12-14%

– glucide- 50- 55%- din paine si derivate, porumb si derivate, orez, paste, bob, cartof

– fibre alimentare { din leguminoase, cereal integrale, legume, fructe }- 30 gr /zi- in medie

– sare – maxim 6 g/zi

 

 

Sursă text: Dr. Filip Iuliana – Medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

 

 

Articol publicat la data de: 25-02-2019