Skip to main content

 

In prezent, se considera ca atat masca N95 (FFP2), cat si masca chirurgicala medicala pot proteja eficient utilizatorul impotriva noului coronavirus, in conditiile unei utilizari corespunzatoare. Din punct de vedere structural, stratul de filtrare al acestor doua modele de masti (N95 si masca chirurgicala medicala) este fabricat din fibre netesute. Aerul respirabil nu este obturat si poate trece usor prin materialul filtrului.

Purtata de noi, atat masca N95 (FFP2), cat si masca chirurgicala ne asigura o protectie >95% cand este vorba despre pericolul contaminarii cu un virus, de la alte persoane.

In cazul in care noi tusim sau stranutam, o masca pe care noi o purtam (N95 sau masca chirurgicala) ii protejeaza pe ceilalti in proportie de aproximativ 75% (in conditiile in care celelalte persoane nu poarta masca).
Practic, daca si noi si persoanele pe care le intalnim purtam masti, riscul de contaminare este de 15-20%, in functie de tipul de masca purtata. Daca pastram si distanta corecta, riscul de contaminare scade si mai mult.

In contextul situatiei actuale, odata cu aparitia si raspandirea noului coronavirus (COVID-19), toate mastile, indiferent de model, sunt greu de gasit sau sunt in stoc epuizat. Apare inevitabil intrebarea: se pot dezinfecta si reutiliza mastile de unica folosinta? Cum se dezinfecteaza masca fara a distruge functia sa de protectie?

Premisa de a folosi masca din nou dupa dezinfectare este ca masca sterilizata nu poate nici sa afecteze libera circulatie a aerului, nici sa distruga mecanismul de filtrare a maștii.
Astfel, a fost necesar sa se investigheze ce fel de dezinfectare poate indeplini aceste doua puncte.

Pentru a afla influenta asupra mecanismului de filtrare a mastilor (masca N95 si masca chirurgicala medicala), au fost comparate cinci metode de dezinfectare:

1. dezinfectare termica uscata in cuptor
2. dezinfectare prin pulverizare de alcool
3. dezinfectare prin aburi
4. dezinfectare la temperatura inalta si dezinfectie la presiune inalta
5. dezinfectare cu ultraviolete.

1. S-a constatat ca dezinfectarea termica uscata (incalzire la 70 de puncte procentuale timp de 30 de minute) a avut cel mai mic efect asupra deteriorarii mecanismului de filtrare, iar efectul de filtrare ar putea fi mentinut peste 95 %.

2.Metoda dezinfectiei prin pulverizare de alcool pe masca a distrus absorbtia electrostatica a mastii, cauzand scaderea eficientei filtrarii mastii sub 95%.

3,4. Metoda de incalzire umeda la aburi (temperaturi inalte) si metodele de sterilizare la inalta presiune au facut, de asemenea, eficienta de filtrare a mastii mai mica de 95%. In plus, temperatura ridicata si inalta presiune deformeaza foarte mult masca.

5. Noul coronavirus este sensibil la razele ultraviolete, iar dezinfectia cu ultraviolete nu afecteaza eficienta filtrarii. Cu toate acestea, efectul de inactivare al virusilor din fibrele mastii, care nu poate fi observat direct, este necunoscut. Prin urmare, nu se recomanda.

Noul coronavirus este sensibil la caldura. S-a constat ca acesta poate fi inactivat de pe suprafata unei masti prin încalzire timp de 30 de minute la 56 de grade Celsius. Prin urmare, sterilizarea termica individuala uscata (30 de grade Celsius timp de 70 de minute) poate inactiva efectiv virusul fara a afecta functia de protectie a mastii. Cu toate acestea, nu este sigur daca o dezinfectare repetata afecteaza efectul protector al mastii.

Pe 9 februarie 2020, 3 institutii importante in domeniul sanatatii din China au publicat impreuna un document de cercetare stiintifica intitulat: „Cercetare experimentala privind regenerarea sigura si rapida a mastilor medicale de unica folosinta”.
Lucrarea de cercetare a confirmat faptul ca mastile chirurgicale medicale de unica folosinta pot fi dezinfectate utilizand urmatoarea metoda: dupa utilizarea mastii, aceasta poate fi invelita intr-o punga de uz casnic, de unica folosinta, si tratata cu uscatorul de par electric, timp de 30 de minute. Dupa aceea poate fi utilizata din nou.
Aceasta metoda nu afecteaza efectul original de retentie a filtrului mastii, iar un eventual virus existent pe suprafata acesteia este dezactivat!

Alte metode de igienizare si refolosire a mastilor chirugicale medicale, ce circula in mediul online sunt: dupa purtare, punem masca folosita intr-o punga de hartie si o folosim din nou peste 4 zile (pornind de la premisa ca noul virus nu rezista mai mult de 4 zile pe suprafata mastii) sau fierberea in apa a mastii timp de 3 minute, dupa care o spalam, o lasam sa se raceasca in apa si o punem la uscat.
Aceste metode nu au fost insa dovedite prin studii, ci reprezinta doar opiniile unor medici imunologi, exprimate in mediul virtual.

Oamenii sanatosi, ce nu sufera de afectiuni respiratorii, pot utiliza masca N95 (FFP2) timp de 8 ore in mod continuu sau intermitent si masca chirurgicala timp de 4 ore in mod continuu. Nu se recomanda ca pacientii cu boli respiratorii cronice sa le poarte o lunga perioada de timp.

Inafara de masca N95 si masca chirurgicala medicala este foarte populara in ultimul timp si masca de bumbac, motivul principal fiind ca primele doua tipuri de masca sunt greu de gasit. In masca de bumbac nu exista o structura de filtrare, astfel incat aceasta are o functie slaba de filtrare a virusului. Cu toate acestea, in absenta mastilor recomandate a fi purtate, masca de bumbac este mai buna decat nimic – ea poate bloca picaturile rezultate in urma tusei/stranutului unei persoane bolnave si ne impiedica sa ducem mana murdara la nas si gura. Masca de bumbac poate fi dezinfectata in mod repetat.

 

Sursa text: http://www.imcclinics.com

 

Lasă un comentariu