Telefon: 0775 583 537
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Screening-ul pentru Apneea Obstructivă de Somn la adulţi

Screening-ul pentru Apneea Obstructivă de Somn la adulţi

SFATURI MEDICALE - CLINICA MEDICALA PLOIESTI - ELIT MEDICAL

Ce este Apneea Obstructivă de Somn?

 

Apneea obstructivă de somn este o afecţiune in care respiraţia este anormală in timpul somnului. Persoanele cu apnee obstructivă de somn au adesea intreruperi de respiraţie pentru perioade scurte de timp sau au fluxul de aer scăzut in timpul somnului din cauza unui blocaj al căilor respiratorii. Acest blocaj poate fi legat de obezitate, o limbă sau amigdale mărite de volum. Simptomele majore ale apneei obstructive de somn sunt sforăitul puternic şi somnolenţa în timpul zilei sau oboseala. Uneori, persoanele care prezintă aceste simptome nu le recunosc ca fiind o problemă. Tratamentul cu un aparat de presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) poate reduce unele simptome de apnee obstructivă de somn, cum ar fi somnolenţa în timpul zilei.. Pierderea în greutate poate ajuta, desemenea, la persoanele care sunt obeze.

Screening-ul are ca scop diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi tratată.

 

Ce teste sunt folosite pentru a depista Apneea Obstructivă de Somn?

Depistarea apneei obstructive de somn se poate realiza prin chestionare cu intrebări despre simptome, cum ar fi:

 

  • Sforăiţi intermitent sau aveţi somn agitat?
  • Vă simţiţi ameţit sau obosit(ă) dimineaţa?
  • Aveţi dureri de cap sau probleme de concentrare?
  • Vi se întâmplă să aţipiţi în timpul zilei?
  • Sunteţi supraponderal(ă) şi transpiraţi în exces?
  • Vă treziţi adesea din somn pentru a merge la toaletă?
  • Aveti arsuri la stomac sau gust acru în gură în timpul nopţii?
  • Aveţi hipertensiune arterială?
  • Aveţi probleme sexuale?

 

Dacă raspunsul este afirmativ la una sau mai multe din întrebările de mai sus, acesta poate sugera apnee obstructivă de somn şi atunci poate fi realizat un test de diagnosticare (nu se aplică copiilor sau femeilor însărcinate)

 

Care sunt potenţialele beneficii şi efecte negative ale depistării Apneei Obstructive de Somn?

Beneficiul potenţial pentru apneea obstructivă de somn este tratamentul precoce, care poate îmbunătăţi respiraţia în timpul somnului şi care poate reduce somnolenţa în timpul zilei, imbunătăţind astfel calitatea vieţii legate de somn.

Efectele negative ale apneei obstructive de somn implică, deasemenea, tratamente care includ efectele secundare ale tratamentului cu CPAP, cum ar fi disconfortul din zona nasului sau a gurii creat in urma folosirii măstii CPAP-ului.

 

Depistarea şi Tratarea Apneei Obstructive de Somn la Clinica Elit Medical

Dacă medicul dvs. suspectează că suferiţi de apnee obstructivă de somn vă recomanda un consult la un specialist in patologia somnului, care, de regulă, este un pneumolog.

Elit Medical furnizează aceste servicii in colaboare cu dna Dr. Vasile Cristinela – medic primar pneumolog cu competenţă în somnologie nivel I+II, iar in afară de consultaţiile propriu-zise, pacienţii pot beneficia de inregistrare poligrafică nocturnă (realizată la domiciliu) cu interpretare.

Această investigaţie presupune ca pacientul să doarmă o noapte cuplat la poligraf, aparat care inregistrează o serie de parametrii: fluxul de aer la nivelul nasului, nivelul de oxigen din sânge, mişcările toracelui (efortul respirator toracic), frecvenţa cardiacă (pulsul), sforăitul şi poziţia corpului.

În funcţie de situaţie, alte resurse interdisciplinare ale clinicii Elit Medical pot fi încadrate în evaluarea şi tratarea problemelor de somn ale fiecărui pacient, fiind disponibile şi servicii complexe de pneumologie, cardiologie, nutriţie, endocrinologie, neurologie, etc.

Referinţe:

 

Articol publicat la data de : 21-03-2018