Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Screening-ul pentru Apneea Obstructiva de Somn la aduti

Screening-ul pentru Apneea Obstructiva de Somn la aduti

SFATURI MEDICALE

Ce este Apneea Obstructiva de Somn?

 

Apneea obstructiva de somn este o afectiune in care respiratia este anormala in timpul somnului. Persoanele cu apnee obstructiva de somn au adesea intreruperi de respiratie pentru perioade scurte de timp sau au fluxul de aer scazut in timpul somnului din cauza unui blocaj al cailor respiratorii. Acest blocaj poate fi legat de obezitate, o limba sau amigdale marite de volum. Simptomele majore ale apneei obstructive de somn sunt sforaitul puternic si somnolenta in timpul zilei sau oboseala. Uneori, persoanele care prezinta aceste simptome nu le recunosc ca fiind o problema. Tratamentul cu un aparat de presiune continuă pozitiva a cailor respiratorii (CPAP) poate reduce unele simptome de apnee obstructiva de somn, cum ar fi somnolenta in timpul zilei. Pierderea in greutate poate ajuta, desemenea, la persoanele care sunt obeze.

 

Screening-ul are ca scop diagnosticarea bolii in stadii in care aceasta poate fi tratata.

 

Ce teste sunt folosite pentru a depista Apneea Obstructiva de Somn?

Depistarea apneei obstructive de somn se poate realiza prin chestionare cu intrebari despre simptome, cum ar fi:

 

  • Sforaiti intermitent sau aveti somn agitat?
  • Va simtiti ametit sau obosit(a) dimineata?
  • Aveti dureri de cap sau probleme de concentrare?
  • Vi se intampla sa atipiti in timpul zilei?
  • Sunteti supraponderal(a) si transpirati in exces?
  • Va treziti adesea din somn pentru a merge la toaleta?
  • Aveti arsuri la stomac sau gust acru in gura in timpul noptii?
  • Aveti hipertensiune arteriala?
  • Aveti probleme sexuale?

Daca raspunsul este afirmativ la una sau mai multe din intrebarile de mai sus, acesta poate sugera apnee obstructiva de somn si atunci poate fi realizat un test de diagnosticare (nu se aplica copiilor sau femeilor insarcinate).

 

 

Care sunt potentialele beneficii si efecte negative ale depistarii Apneei Obstructive de Somn?

Beneficiul potential pentru apneea obstructiva de somn este tratamentul precoce, care poate imbunatati respiratia in timpul somnului si care poate reduce somnolenta in timpul zilei, imbunatatind astfel calitatea vietii legate de somn.

Efectele negative ale apneei obstructive de somn implica, deasemenea, tratamente care includ efectele secundare ale tratamentului cu CPAP, cum ar fi disconfortul din zona nasului sau a gurii creat in urma folosirii mastii CPAP-ului.

 

 

Depistarea si Tratarea Apneei Obstructive de Somn la Clinica Elit Medical

Dacă medicul dvs. suspecteaza ca suferiti de apnee obstructiva de somn va recomanda un consult la un specialist in patologia somnului, care, de regula, este un pneumolog.

Elit Medical furnizeaza aceste servicii in colaboare cu dna Dr. Vasile Cristinela – medic primar pneumolog cu competenta in somnologie nivel I+II, iar in afara de consultatile propriu-zise, pacientii pot beneficia de inregistrare poligrafica nocturna (realizată la domiciliu) cu interpretare.

Aceasta investigatie presupune ca pacientul sa doarma o noapte cuplat la poligraf, aparat care inregistreaza o serie de parametrii: fluxul de aer la nivelul nasului, nivelul de oxigen din sange, miscarile toracelui (efortul respirator toracic), frecventa cardiaca (pulsul), sforaitul si pozitia corpului.

In functie de situatie, alte resurse interdisciplinare ale clinicii Elit Medical pot fi incadrate in evaluarea si tratarea problemelor de somn ale fiecarui pacient, fiind disponibile si servicii complexe de pneumologie, cardiologie, nutritie, endocrinologie, neurologie, etc.

 

Referinte:

 

 

Articol publicat la data de : 21-03-2018