Telefon: 0244 595 038
NOU! Recoltari analize sambata
INTRA AICI PENTRU INFORMATII SUPLIMENTARE
Cauta Medic

Teste de sange pentru identificarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 IgG si anti SARS-CoV-2IgM

Teste de sange pentru identificarea anticorpilor anti SARS-CoV-2 IgG si anti SARS-CoV-2IgM

SFATURI MEDICALE

Testele serologice (Ac. Anti SARS-Cov 2 IgM , Ac. Anti SARS-Cov 2 IgG  si Ac. anti Covid 19 IgG/IgM – test rapid ) nu detecteaza prezenta virusului SARS-CoV-2 in organism, ci indica prezenta anticorpilor IgM sau IgG in organismului persoanei testate, ca urmare a expunerii la virusul SARS-CoV-2.

 

Anticorpii detectați prin testele serologice indica faptul ca o persoana a venit in contact cu virusul, indiferent daca aceasta prezenta simptome specifice infectiei COVID-19 sau a fost asimptomatica.

 

Anticorpii specifici anti SARS-CoV-2 de tip IgM evidentiaza infectia recenta, persoana testata fiind in curs de dezvoltare anticorpi.

 

Anticorpii specifici anti SARS-CoV-2 de tip IgG indica daca o persoana a avut COVID-19 si a dezvoltat anticorpi.

 

Este foarte probabil ca in primele zile ale infectarii anticorpii sa nu poata fi detectati, intrucat virusul SARS-Cov 2 este virus ARN , iar  replicarea  in dinamica  si raspunsul gazdei (persoanei)  determina dezvoltarea  de anticorpi in titruri – cantitati diferite.

 

O serie de studii efectuate de la debutul virusului SARS-CoV-2  si pana in prezent au aratat ca anticorpii specifici  pot fi depistati dupa 10 – 21 de zile de la debutul primelor simptome.

 

S-a dovedit recent, prin investigatii epidemiologice, ca perioada de incubatie a virusului SARS-CoV-2 este intre 3-7 zile (minim 1 zi și maxim 14 zile), perioada in care persoana infectata este contagioasa si ii poate imbolnavi pe cei din jur.

 

Testele serologice certificate prin studii clinice de specialitate care evidentiaza dezvoltarea de Anticorpi anti SARS C0V-2 sunt:

 

 1. Ac anti Covid 19 IgG/IgM (test rapid, metoda imunocromatografica)
  Sensibilitatea medie >96.86%
  Specificitate medie >99.39%
  1. Ac. Anti SARS-Cov 2 IgG (test cantitativ, metoda ELISA)
   Sensibilitatea medie >98%
   Specificitate medie >95%

   1. Ac. Anti SARS-Cov 2 IgM (test cantitativ, metoda ELISA)
    Sensibilitatea medie >98%
    Specificitate medie >98%

 

In cazul in care este efectuat testul rapid pentru determinare Ac. Anti Covid-19 IgM/IgG si rezultatul este pozitiv pentru unul dintre teste se recomanda efectuarea analizei Anticorpi anti SARS-CoV-2 IgG sau IgM.

 

Mentiuni:

 

Rezultatul negativ al unui test serologic ( Ac. Anti SARS-Cov 2 IgM , Ac. Anti SARS-Cov 2 IgG  si Ac anti Covid 19 IgG/IgM – test rapid ) nu exclude infectia cu virusul SARS-CoV-2, in special in cazul persoanelor ce au luat contact cu persoane pozitiv confirmate. Este foarte probabil ca persoana sa nu fi dezvoltat inca anticorpi.

 

Rezultatul pozitiv se poate datora de asemenea unei infectarii anterioare sau prezente cu tulpini de coronavirus care nu sunt SARS-CoV-2.

 

Interpretarea combinata a rezultatelor testelor poate ajuta la stabilirea corecta a diagnosticului de COVID-19 si poate permite totodata o mai buna intelegere a evolutiei virusului, astfel incat sa ghideze stabilirea unui tratament:

 

 

Rezultat RT-PCR Rezultat IgM Rezultat IgG Semnificatie clinica
Pozitiv Negativ Negativ Pacientul ar putea fi in perioada de incubatie.
Pozitiv Pozitiv Negativ Pacientul ar putea fi in faza incipienta a infectarii.
Pozitiv Pozitiv Pozitiv Pacientul este in faza activa a infectarii.
Pozitiv Negativ Pozitiv Pacientul ar putea fi intr-o faza tarzie sau recurenta a infectarii.
Negativ Pozitiv Negativ Pacientul ar putea fi in faza incipienta a infectarii sau rezultatul RT-PCR ar putea fi fals negativ.
Negativ Negativ Pozitiv Pacientul poate a fost infectat in trecut, dar s-a vindecat.
Negativ Pozitiv Pozitiv Pacientul poate fi in faza de vindecare a infectarii sau rezultatul RT-PCR ar putea fi fals negativ.

 

Sursa tabel: diazyme.com/Clinical Significance of an IgM/IgG Serological Test Result

 

Surse text:

   1. Li, Z., Yi, Y., Luo, X., Xiong, N., Liu, Y., Li, S., … & Zhang, Y. (2020). Development and Clinical Application of A Rapid IgM‐IgG Combined Antibody Test for SARS‐CoV‐2 Infection Diagnosis. Journal of Medical Virology.
   2. Hansen, H. J., Sharkey, R. M., Sullivan, C. L., & Goldenberg, D. M. (1993). HAMA
    interference with murine monoclonal antibody-based immunoassays. JOURNAL OF CLINICAL IMMUNOASSAY, 16(4), 294-299.
   3. Tang, B. et al. Estimation of the transmission risk of the 2019-nCoV and its implication for public health interventions. J. Clin. Med. 9, 462 (2020).

   Articol publicat la data de 12.05.2020.